Segueix-nos:
< Tornar enrere

ACTUALITAT: NOTÍCIES

20.06
2021
20J: Dia Mundial de les persones refugiades

Avui, 20 de juny, es commemora el Dia Mundial de les Persones Refugiades. Una data que reivindiquem des de fa 20 anys i que malgrat això, continuem veient com arreu de les fronteres europees, es segueixen implementant polítiques clarament xenòfobes, racistes i feixistes contra les persones refugiades sense cap mena de conseqüències.

Són moltes les persones refugiades que vénen de diferents països i que arriben als límits de la Unió Europea fugint d'un conflicte armat o de violència, de la pobresa, de la violència masclista, de violacions de drets humans i de catàstrofes naturals o simplement buscant un futur millor.

A la frontera sud de l'Estat espanyol, on arriben milers de persones, es troben davant una flagrant vulneració de drets fonamentals, com la que hem vist recentment a Ceuta. Aquestes fronteres han passat a ser una zona de control on es violen sistemàticament els drets de les persones amb total impunitat. Volem recordar que aquesta frontera sud és la més perillosa del mediterrani; hi moren 1 de cada 29 que intenten creuar-la.

Una vegada aquestes persones han superat totes les complicacions del viatge i de les fronteres, però, en la majoria de casos, estan obligades a passar els primers anys en clandestinitat, esperant la tramitació dels papers, requisit necessari per poder accedir, per exemple, al dret a vot. Aquesta situació l’hem vist agreujada els últims mesos, a l’Estat espanyol, on moltes persones migrades sense papers s’han trobat amb grans dificultats per accedir a la sanitat pública durant aquesta pandèmia. Per tot això i molt més el Jovent Republicà exigim la derogació de la llei d’estrangeria.

Tampoc podem oblidar els centres d’internament d’immigrants (CIEs), on son retinguts els immigrants, en la majoria de vegades en condicions infrahumanes. Aquesta és una pràctica que viola de manera flagrant els drets fonamentals. Manifestem una vegada més la necessitat urgent del tancament de qualsevol centre arreu dels Països Catalans.

L’Estat espanyol segueix perpetuant les lleis xenòfobes i racistes com la d’Asil o la d’Estrangeria, que fan impossible la vinguda i la regularització de les persones migrades. Aquesta situació ha d’acabar de forma immediata. Cal un replantejament global de la qüestió migratòria a Europa, França i Espanya, basada en l'acollida i l’asil. 

Així mateix, cal recordar els conflictes que estan provocant alguns estats, des d’un origen imperialista. En aquest sentit, rebutgem la venda de material bèl·lic, l’exportació d’armes i les intervencions militars que fa l’Estat espanyol i francès en diferents territoris.
Contra el racisme institucional, demanem unes polítiques que permetin l’arribada de refugiats de forma segura, una sanitat per a tothom i, en definitiva, que els drets de tots estiguin garantits als Països Catalans com arreu del Mediterrani.

El Jovent Republicà no ens cansarem de denunciar totes les polítiques que vulnerin els drets humans. No cessarem en la lluita per garantir els drets humans a les persones refugiades. Seguirem mobilitzats i organitzats perquè ningú quedi enrere. 

Països Catalans, territori d’acollida!

Les persones regudiades són forçades a marxar dels seus països d'origen i cal que els seus drets humans siguin respectats! Les persones regudiades són forçades a marxar dels seus països d'origen i cal que els seus drets humans siguin respectats!