Segueix-nos:
< Tornar enrere

ACTUALITAT: NOTÍCIES

21.03
2020
21M: Dia Internacional per l'Eliminació de la Discriminació Racial

Avui, 21 de març, se celebra el Dia Internacional per l'Eliminació de la Discriminació Racial. Enguany estaven previstes grans manifestacions unitàries, així com d’altres accions arreu del nostre país, però el context de confinament sota el qual ens trobem no ho ha permès. Malgrat això, la lluita antiracista no cessa, i ja sigui des de casa, des dels carrers o des de les institucions, el jovent compromès seguim lluitant fins assolir una societat lliure de racisme. 

La situació d’excepcionalitat que estem vivint reforça l’evidència que el racisme impregna totes i cadascuna de les realitats que viu la societat catalana. N’hem tingut exemples clars amb els Centres d’Internament d’Estrangeria, que malgrat s’ha aconseguit tancar el de Barcelona, la resta es mantenen en funcionament. Hem viscut l’expulsió cap a Algèria de quinze persones migrades, posant en risc tant la seva salut com la de la població algeriana en general. També hem observat contínues referències xenòfobes que alguns sectors de la població i certs líders polítics han dirigit a la comunitat xinesa, que han portat a diverses agressions físiques. Per desgràcia, aquestes actituds delictives queden, sovint, impunes. És per això que urgeix el desplegament de majors i més efectives accions legals contra aquelles persones que cometen tals agressions. A més a més, la Llei d’Estrangeria segueix impedint l’accés a la sanitat pública a les persones que no tenen targeta sanitària, fet que situa aquest col·lectiu en una situació de vulnerabilitat afegida front la crisi humanitària en la qual ens trobem.

Aquesta situació de confinament no ens pot fer passar per alt les discriminacions racistes que es produeixen de forma diària en el si de la nostra societat. Un dia més, denunciem que avui encara hi hagi persones a la presó a causa d’una doble discriminació política: la ideologia independentista i la seva condició de persona racialitzada o migrada. Alhora, recordem els companys que van ser deportats per manifestar-se i exigim el seu retorn.

Tampoc podem oblidar la greu situació dels refugiats que es troben a la frontera entre Grècia i Turquia, que viuen en unes condicions de vida deplorables, amb les sol·licituds d’asil aturades per la UE. Aquests solen ser objecte d’agressions per part de la ultradreta i fins i tot dels propis guardacostes, com vam veure amb l’incendi d’un centre d’immigrants per part de grup feixistes o amb l’intent de naufragi d’una embarcació per part de la guardia marítima grega.

Des del Jovent Republicà, un any més, volem aprofitar la jornada reivindicativa del 21 de març per exigir avenços en la lluita antiracista. Demanem la derogació de la Llei d’Estrangeria, el tancament definitiu dels CIEs i la fi del racisme institucional tant de servidors públics com de càrrecs electes. Això ha d’anar acompanyat de mesures que des d’un punt de vista pedagògic incideixin en les actituds i tendències racistes intrínseques de la nostra societat, en polítiques que fomentin l’acollida i facin més efectiva la inclusió social de les persones migrades i en la construcció d’una legislació que garanteixi els drets fonamentals de la nova ciutadania del nostre país i no la sotmeti a discriminacions constants.  

Acabem amb el virus del racisme! Seguim lluitant per uns Països Catalans antifeixistes i antiracistes!  

Volem uns Països Catalans lliures de racisme! Volem uns Països Catalans lliures de racisme!