Segueix-nos:
< Tornar enrere

ACTUALITAT: NOTÍCIES

19.02
2016
22 de febrer, Dia Europeu per a la Igualtat Salarial entre Dones i Homes

El 22 de febrer és el Dia Europeu per a la Igualtat Salarial entre Dones i Homes, dia en el qual les JERC volem posar de manifest la persistència de grans desigualtats retributives per raó de gènere en el mercat de treball que impedeixen l’assoliment de la igualtat efectiva entre homes i dones.

Segons l’Organització Internacional del Treball (OIT), el sou de les dones, fent la mateixa feina que els homes, és un 19% inferior; diferència que s’incrementa si, a més, són mares fins a un 5% més. A nivell dels Països Catalans, aquesta bretxa salarial arriba fins a una mitjana d’un 23%. A més, segons l’últim informe de la UGT “Treballar igual, cobrar igual”, amb dades del 2012, les dones han de treballar 79 dies més que un home per cobrar el mateix i treballar onze anys i mig més per gaudir d’una pensió de la mateixa quantitat.

Així, si segueix en aquesta dinàmica, la igualtat salarial no s’aconseguirà fins al 2084, és a dir, fins d’aquí set dècades. I és que, a més, no hi ha cap dada que confirmi que aquesta esquerda salarial disminueix amb el temps, sinó tot el contrari, havent-se intensificat amb la crisi econòmica.

Però no és només això: són moltes i diverses les situacions de discriminació directa que pateixen les dones dins el mercat laboral. Pateixen més atur – la seva taxa d’ocupació és un 9,6% inferior a la dels homes–; solen ser feines poc valorades social i econòmicament; ocupen llocs de menys responsabilitat a les empreses; entre altres. I a tot això cal afegir les dificultats que tenen per trobar feina en determinats cicles vitals, en especial, la maternitat; i les complicacions per conciliar la vida laboral i la familiar.

Per tot això, demanem la implicació i el compromís de governs i empreses en aplicar polítiques dirigides a combatre la discriminació en l’accés a l’ocupació, la segregació ocupacional i la discriminació en la promoció professional, ja que voler la igualtat real entre dones i homes no pot quedar en una declaració d’intencions un cop l’any.

Imatge pel Dia Europeu per a la Igualtat Salarial entre Dones i Homes Imatge pel Dia Europeu per a la Igualtat Salarial entre Dones i Homes