Segueix-nos:
< Tornar enrere

ACTUALITAT: NOTÍCIES

31.03
2020
31 de març: Dia de la Visibilitat Trans

Avui, dimarts dia 31 de març, és el dia de la visibilitat trans. És important que en diades com aquesta, visibilitzem, defensem i reivindiquem els nostres drets fins i tot en contextos difícils com l’actual pandèmia pel coronavirus. El col·lectiu trans reivindiquem el nostre paper en la societat, volem avançar cap a un món respectuós amb la nostra diversitat de gènere, on els nostres drets no siguin vulnerats en tots els àmbits de la nostra vida.

Als Països Catalans, vivim dues realitats diferents, la francesa i l’espanyola. En ambdós estats estan reconeguts els drets de reassignació de gènere i de canvi de nom als documents oficials. Per poder fer el canvi en documents legals, tots dos estats exigeixen a les persones trans que tinguin el vist-i-plau d’un psicòleg o que hagin començat el tractament hormonal. En el cas d’Espanya has d’haver fet dos anys de tractament hormonal abans que les autoritats et permetin canviar de nom al teu DNI.

La patologització trans segueix sent, a més, una realitat, ja que hem estat diagnosticades durant massa anys en la suposada “disfòria de gènere” del DSM (manual de diagnosi de salut mental) i, l’OMS ens ha passat a considerar individus que sofrim “incongruència de gènere”. Estem fartes de ser categoritzades per manuals elaborats per “experts” cissexuals que, més enllà de revisar-se els seus propis privilegis, ens encapsulen en els seus paràmetres de normativitat moral. Malalta és la societat que aparta tot allò que s’escapa del rígid binarisme de gènere.

Reivindicar també que les persones trans patim una xifra d’atur que representa el 85%, una dada que fa evident que no tenim els nostres drets garantits en una societat que es declara igualitària, i que posa de manifest que encara queda molt camí per recórrer per poder assolir l’efectivitat en les polítiques d’igualtat de les persones trans.

Seguim patint discriminació en diferents àmbits de la societat a l’escola, a la sanitat, a la feina, a l’esport o també dins de les nostres famílies. Per això volem seguir sent presents en la societat i que l’educació sigui una eina per transformar la societat i la realitat que ens envolta. Així com instar la Generalitat a seguir desplegant la Llei 11/2014 per tal de revertir les discriminacions i desigualtats que pateixen les persones trans i el col·lectiu LGTBI+ en el seu conjunt.

31 de març: Dia de la Visibilitat Trans 31 de març: Dia de la Visibilitat Trans