Segueix-nos:
< Tornar enrere

ACTUALITAT: NOTÍCIES

01.12
2021
40 anys després i amb responsabilitat col·lectiva, posem fi al VIH!

Avui, 1 de desembre, commemorem el Dia Mundial de la SIDA. La creixent desinformació i la manca de sensibilització al voltant d’aquesta temàtica posa de relleu la necessitat de tornar a fer campanyes que ens interpel·lin a les persones joves. Cal tractar aquesta problemàtica des d'una perspectiva desculpabilitzadora i apel·lant a la responsabilitat col·lectiva, ja que es tracta d’un tema cabdal de salut pública.

Aquest any 2021 seguim amb el focus posat en la pandèmia de la COVID-19 i en com afecta la nostra salut i benestar emocional. Amb el perill de no veure-hi més enllà, volem reivindicar la necessitat d’unir esforços per combatre altres problemàtiques de salut coincidents en el temps que interseccionen amb la COVID-19. En aquest sentit, la lluita contra la SIDA fa evident la interrelació amb altres qüestions fonamentals com les desigualtats socials, els drets humans, la igualtat de gènere i la protecció social. Des del Jovent Republicà posem el focus en la responsabilitat compartida i col·lectiva com un dels mecanismes socials més efectius per combatre les problemàtiques de salut i benestar associades als dos virus. Per posar fi a les pandèmies del VIH i de la COVID-19 és necessària la mateixa aproximació holística basada en els principis de salut pública: equitat, solidaritat, accés al sistema sanitari i implicació per part de la societat en les mesures que es prenen.

En la societat en què vivim encara hi ha gent que assenyala el col·lectiu LGTBI+ com a culpable de l’expansió del VIH, culpabilitzant-lo amb falsos arguments sorgits durant les dècades dels anys 80 i 90 i que, tantíssims anys després, encara segueixen sent una excusa per donar via lliure a la LGTBI-fòbia. 

Com s’ha vist en els darrers mesos, a l'extrema dreta no li cal cap "casus belli" per aïllar, discriminar, apallissar o inclús matar a persones de gèneres i orientacions sexuals no normatives. La tendència dels darrers anys arreu dels Països Catalans és l’augment de casos i agressions LGTBI-fòbiques. L'odi cap a les persones del col·lectiu LGTBI+ creix de manera desenfrenada i amb total impunitat de la mà que ho fan els simpatitzants amb ideologies homofòbiques i transfòbiques capitanejades per l'extrema dreta i, massa sovint, per un ventall d'ideologies més ampli.

Les agressions no sorgeixen de manera espontània. Darrere de tot sistema d'opressió hi ha uns precedents que han gestat l'odi que es desprèn i en el cas de la LGTBI-fòbia, els precedents més recents que ens porten als fets que avui dia succeeixen és tota la culpabilització i l'acusació com a màximes responsables de la proliferació del virus del VIH.

Les falses acusacions i els rumors sobre la vida sexual de les persones infectades alimenten l’estigma a la qual es veuen sotmeses aquestes persones.  Diem prou a aquesta injusta associació i posem en valor la tasca que es fa des del col·lectiu LGTBI+ per la prevenció del contagi per VIH.

És fonamental destruir aquest imaginari nociu que posa el focus en una responsabilitat individual desvinculant-se totalment de la responsabilitat col·lectiva que tenim com a societat per tal d’incloure i respectar totes les persones. La deconstrucció de molts mites que segueixen vigents al voltant del VIH i la SIDA és essencial per la normalització i inclusió de les persones afectades. Trencar amb aquests discursos discriminatoris i estigmatitzats és un punt clau a l'hora d'aconseguir la posada en marxa de campanyes de prevenció i d'accés als recursos de salut. 

Són necessàries també eines i estratègies d'apoderament que garanteixin la participació de les persones infectades pel VIH en les polítiques de salut que les afecten. Tal com diu l'acord nacional aprovat l'any 2014 a proposta de tots els partits, cal també garantir l'accés igualitari a tots els serveis, prestacions i recursos, facilitar l'accés als drets sexuals i reproductius de les persones que viuen amb el VIH i garantir l'accés a l'assistència sanitària de cobertura pública.

En l'actualitat, al nord global, la mortalitat per la SIDA s'ha reduït dràsticament gràcies a les campanyes de prevenció i als tractaments diversos que permeten controlar la infecció i gaudir d'una vida digna. Malauradament, no és així a tot el món. Encara queda molta lluita per garantir l'accés a aquests tractaments a aquelles zones on encara no està garantit i on aquesta malaltia suposa un greu problema de salut pública. La lluita contra el VIH a nivell mundial, igual com amb la pandèmia de la COVID-19, suposa subvertir interessos econòmics de caràcter colonialista que no permeten un accés universal a aquests medicaments. L’objectiu principal de la lluita vers el VIH ha de ser acabar amb totes les morts evitables que es donen en aquests països. Garantir que per sobre dels interessos de la indústria farmacèutica de treure benefici de la necessitat de milions de persones es troba la vida de tots aquells que encara pateixen les conseqüències d’aquesta malaltia. Cooperació internacional, lluita anticolonialista i posar al centre la vida de les persones en comptes dels interessos de mercat com a eixos de la lluita vers el VIH.

Les campanyes preventives contra les malalties de transmissió sexual (i en concret contra la transmissió del VIH) només seran efectives si es fa el pas previ de treballar el tema de l’autoconeixement sexual amb constància, tant a les aules, a casa, com amb el grup d’iguals. Cal que el jovent creixi amb una educació sexual i afectiva sòlida, basada tant en l’autoconeixement i l’autoexploració com en el respecte a la mateixa persona i als altres i és important que aquesta educació es dugui a terme sempre amb perspectiva de gènere i diversitat sexual.

Així doncs, la lluita per la prevenció i erradicació del VIH ha d'anar de la mà de la lluita contra l'estigma i la discriminació de les persones que conviuen amb aquesta malaltia, una inclusió absoluta a la nostra societat i el trencament de molts mites que segueixen vigents al voltant del VIH i que generen, no només l'exclusió, sinó també l'autoexclusió del col·lectiu. És per tot això que les Joventuts d'Esquerra Republicana reclamem que es respecti i no s'estigmatitzi a les persones afectades pel VIH.

En la societat en què vivim encara hi ha gent que assenyala el col·lectiu LGTBI+ com a culpable de l’expansió del VIH En la societat en què vivim encara hi ha gent que assenyala el col·lectiu LGTBI+ com a culpable de l’expansió del VIH