Segueix-nos:
< Tornar enrere

ACTUALITAT: NOTÍCIES

30.06
2021
Amb consciència col·lectiva, el jovent ens vacunem!

Vacunar-se és republicanisme. Vacunant-nos estem posant el bé comú al centre i ens allunyem de l'individualisme. El Jovent Republicà creiem que és un acte de solidaritat amb les comunitats més vulnerables i és per això que animem tot el jovent a vacunar-se en aquesta campanya de vacunació ara que, finalment i després de molts mesos, s'obre al nostre col·lectiu.

Els darrers temps, la recerca a escala global i la cooperació internacional han permès desenvolupar la vacuna de la COVID-19, una eina molt important amb la qual es pretén assolir la immunitat de grup. L'Organització Mundial de la Salut (OMS) i l'Agència Europea de Medicaments (EMA) han estudiat rigorosament el procés d'investigació i han donat, finalment, el vistiplau a un seguit de vacunes per tal de permetre'n la distribució i l'aplicació.

Volem que les patents de les vacunes deixin de ser propietat intel·lectual privada al servei d'uns pocs. Cal que la vacuna contra la COVID sigui considerat un bé públic universal perquè puguem sortir d'aquesta pandèmia tots plegats i, si això no es fa i deixem enrere el sud global, no ens en sortirem. Però no només no ens deslliurarem de la COVID-19 sinó que farem evident que malgrat tot el patiment viscut en aquests mesos tan durs, no haurem après res perquè novament caurem en l'error d'avantposar els interessos de les principals potències i farmacèutiques internacionals, als dels pobles d'arreu. Per sort, no a tot el món ha passat el mateix, hi ha casos que trenquen amb les pràctiques hegemòniques, que amb esperit internacionalista han treballat i desenvolupat vacunes gràcies a farmacèutiques nacionals fruit de projectes col·lectius. Prenguem-ne exemple, deixem enrere l'imperialisme i teixim xarxes de suport mutu entre els pobles i nacions d'arreu.

Hi ha tot un seguit de factors socials i econòmics que determinen l'accés i la cobertura vacunal. La precarietat econòmica, el racisme estructural o el sistema patriarcal tenen un paper important en aquesta campanya de vacunació, que no està sent equitativa. Denunciem la perpetuació de les desigualtats de salut, aquest cop en forma de barreres d'accés a la vacuna per part dels territoris més desafavorits, tant a nivell planetari com a nivell local. La vacuna no està arribant a tothom per igual, generant una injustícia que té un impacte negatiu sobre comunitats que ja patien tradicionalment uns pitjors indicadors de salut. Cal promoure la salut esborrant les desigualtats i incidint sobre les causes polítiques i socials de les problemàtiques de salut.

Cuidem-nos i practiquem la corresponsabilitat anant en massa als punts de vacunació repartits pel territori. Això també és possible gràcies a l'ingent esforç logístic i del personal sanitari, liderat per les infermeres, un col·lectiu professional que moltes vegades ha denunciat les condicions precàries sota les quals ha de treballar.

Vacunant-nos reivindiquem la salut pública i la col·lectivitat. Lluny de defensar els interessos personals, actuem ara, més que mai, amb virtut cívica i consciència col·lectiva. El jovent hem estat injustament estigmatitzat durant els mesos de confinament i estem patint greument una cinquena onada de contagis perquè fins ara no se'ns ha deixat vacunar. El Jovent Republicà estem segurs que el jovent demostrarem, una vegada més, amb la bandera de la solidaritat, que en comptes de ser el problema, som part de la solució.

Vacunar-se és un acte de responsabilitat i solidaritat amb la societat on vivim! Vacunar-se és un acte de responsabilitat i solidaritat amb la societat on vivim!