Segueix-nos:
< Tornar enrere

ACTUALITAT: NOTÍCIES

16.09
2020
Celebrem la regulació dels preus del lloguer!

Al conjunt de territoris que conformen, de forma imposada, l'Estat espanyol, l'habitatge s'ha tractat tradicionalment des d'una òptica absolutament neoliberal. Aquest no es concep com a un bé essencial, sinó com a una eina d'especulació i d'enriquiment. Aquesta mercantilització de l'habitatge provoca que, des de fa més d'una dècada, visquem en una situació d'emergència habitacional arreu del territori.

A partir de l'any 2008 la crisi habitacional es va caracteritzar per un augment descomunal de les execucions hipotecàries (desnonaments) i per la dificultat de moltes famílies per accedir a un préstec hipotecari. Aquest fenomen va fer créixer les dues principals alternatives a la compra: el lloguer i, en segon lloc, l'ocupació.

Tal com marca la lògica neoliberal, l'augment de la demanada del lloguer, sumat a l'operació d'empreses turístiques i de grups d'inversió de risc, han provocat un augment generalitzat del preu del lloguer arreu del territori. Malgrat que la situació és generalitzada, ha tingut una especial afectació a les zones amb una major concentració d'habitants: Barcelona, l'Àrea Metropolitana i les zones properes a aquesta. Les dues conseqüències principals d'aquest augment dels arrendaments són, per una banda, que impedeix a molta gent accedir-hi i, en segon lloc, que aquells que ho aconsegueixen han de destinar una part molt alta dels seus ingressos a fer front a les despeses de la llar. Per exemple, segons les darreres dades de l'IDESCAT, el sou brut mig a Catalunya entre la gent jove és de 930€ mensuals. Per altra banda, a la ciutat de Barcelona, el preu mitjà dels habitatges en règim de lloguer és, segons l'Agència de l'Habitatge de Catalunya, de 980 €. Els sous baixos, i molts cops vinculats a feines precàries, i l'augment desorbitat del lloguer provoquen que per la majoria de joves emancipar-se amb condicions esdevingui un impossible.

Dimecres 9 de setembre, el Parlament de Catalunya va aprovar una proposició de llei que té per objectiu regular el preu del lloguer a Catalunya. En primer lloc, aquesta Llei estableix limitacions en el preu del lloguer en les zones catalanes amb un mercat més especulatiu (ara mateix a un total de 60 municipis). En segon lloc, el text votat emplaça el Govern a presentar una Llei de mesures urgents en matèria de contenció de rendes en els contractes d'arrendament d'habitatge. En altres paraules, a desenvolupar una llei que limiti els preus abusius del lloguer a Catalunya i que permeti regular-los en aquelles zones del país on hi ha més dificultat per accedir a un habitatge.
Aquesta Llei esdevé un primer pas imprescindible per tal de poder garantir el dret a l'habitatge. Ara bé, urgeix l'aplicació d'altres mesures (com l'augment del parc públic d'habitatge o la persecució de l'assetjament residencial) per tal de seguir avançant en la defensa del dret a l'habitatge.

La jornada de dimecres també va servir per conèixer quins grups polítics treballen en pro de les necessitats socials i a favor dels consensos de país, i els qui s'alienen amb el capital i fan bandera de la judicialització de la política. Amb l'excusa de la inconstitucionalitat, el PP, Ciutadans i el PSC no van voler aprovar la Llei i van amenaçar de portar-la al Tribunal Constitucional. No és sorprenent l'actitud d'obediència i submissió d'aquests tres partits a l'IBEX-35 i al Règim del 78.

A la votació, també es va evidenciar que la postconvergència segueix ben present en aquells malanomentats nous espais polítics. Posant pals a la roda fins al darrer moment. I tot i això, la dreta catalana i burgesa va decidir posar-se al costat dels del 155 en aquesta votació que no feia res més que garantir drets, el dret a l'habitatge.

Per acabar, cal reconèixer i agrair la feina que estan realitzant arreu del territori incompatibles plataformes, organitzacions i entitats en defensa del dret a l'habitatge. Aquestes esdevenen autèntics espais d'ajuda col·lectiva i d'acció política. La Llei aprovada és resultat de part de la feina que s'hi genera.

Blindem l'accés a l'habitatge. Defensem la regulació dels preus del lloguer.

Blindem l'accés a l'habitatge! Blindem l'accés a l'habitatge!