Segueix-nos:
< Tornar enrere

ACTUALITAT: NOTÍCIES

25.07
2019
Comunicat sobre la investidura de Pedro Sánchez

Aquesta setmana s'ha celebrat el ple d'investidura del president del govern espanyol. Des de les Joventuts d'Esquerra Republicana hem optat per no fer cap comunicació pública fins ara degut a les incerteses i l'alta complexitat de l'escenari, que implicava que qualsevol manifestació pública pogués ser interpretada com una escletxa o un element de discòrdia de l'independentisme representat al Congrés. El Jovent Republicà sempre hem explicat que calia unitat d'acció i acumulació de forces i per tant mai contribuïrem a debilitar la posició independentista, i més encara si fer-ho és innocu perquè no varia el resultat.

La nostra posició és de crítica ferma cap al PSOE. Ha legitimat en tot moment la repressió cap a l'independentisme, ja sigui mobilitzant-se al costat de Societat Civil Catalana, aprovant el 155 o a través de l’advocacia de l'Estat al judici al Tribunal Suprem que, a més, ha acabat comprant els arguments de l'acusació de VOX. I evidentment no podem oblidar que mantenen les reformes laborals del PP, que han impedit la feina dels vaixells d'Openarms i Aita Mari i que segueixen sent un partit del règim del 78. Probablement en aquests moments són el partit d’Estat per excel·lència, el més sòlid i el que pren les seves decisions més condicionats per les empreses de l'Ibex35. El Jovent Republicà ni ens oblidem qui és el PSOE ni creiem que cap independentista se n'hagi oblidat. El PSOE ni mereixen ni té la confiança de l’independentisme.
 
Dit això, entenem que Esquerra Republicana i EH Bildu hagin optat per exercir la màxima pressió possible sobre el PSOE i el govern espanyol: aïllar políticament la dreta extrema i posicionar l'independentisme en la màxima incidència dins la correlació de forces actual. Això, a més a més, desbarata els plans del PSOE per fer-se la víctima i acusar-nos de boicotejar el diàleg. Avui el PSOE té una excusa menys per afrontar la demanda d'autodeterminació del poble català i acabar amb la repressió.
 
La posició desitjada pel Jovent Republicà hagués estat votar “No”. El PSOE no mereix altra cosa i temem que la posició política de l'independentisme d'esquerres català i basc pugui acabar, amb el temps, transformant-se en un xec en blanc que faci creure al PSOE que ser el mal menor és una eina que els pot funcionar indefinidament. Esperem equivocar-nos.
 
En qualsevol cas, com hem remarcat al principi, més enllà de defensar la nostra posició al llarg del debat intern que s'ha donat als espais de decisió d'Esquerra Republicana, hem optat per preservar la cohesió i unitat de vot de l'independentisme d'esquerres com a bé superior a mantenir davant la situació de setge polític que patim per part de l'aparell de l’Estat. No volem ser utilitzats, ni per activa ni per passiva, per debilitar la posició dels republicans catalans, tenint en compte que desmarcar-se en aquest cas tampoc variava el resultat final de la votació.

La posició desitjada pel Jovent Republicà hagués estat votar “No” a Pedro Sánchez / Fotogragria: Ballesteros (EFE) La posició desitjada pel Jovent Republicà hagués estat votar “No” a Pedro Sánchez / Fotogragria: Ballesteros (EFE)