Segueix-nos:
< Tornar enrere

ACTUALITAT: NOTÍCIES

01.06
2023
Comunicat: Valoració dels resultats a les eleccions municipals

Aquestes eleccions municipals han deixat uns resultats inesperats pel Jovent Republicà, ja que constaten diverses qüestions que són perjudicials per al sistema democràtic i també per la força del projecte independentista que tenim als Països Catalans. 

El nivell de participació ha baixat quasi un 10% respecte a l'any 2019 al conjunt del Principat de Catalunya, mentre que al País Valencià i a les Illes Balears i Pitiüses ha crescut perquè també han coincidit amb les eleccions als parlaments i consells insulars. Tanmateix, cal apuntar una desmobilització social del jovent organitzat i una desafecció política creixent davant de la generació d'un escenari de precarietat, d'incertesa en les trajectòries vitals i les constants criminalitzacions.

A més a més, les dades posen sobre la taula un augment de la ultradreta a través de formacions com VOX o també d’altres partits identitaris. En concret, al Principat, Vox ha entrat a 75 municipis i ha sumat 124 regidors, mentre que a les eleccions del 2019 només en va aconseguir 4. A les Illes Balears i Pitiüses, l'extrema dreta ha obtingut 44 regidors, en contrast amb els 17 que va obtenir el 2019. A Mallorca i Eivissa, VOX ha esdevingut la tercera força política del país en nombre de vots i, a Menorca, la quarta. Queda clar, doncs, que és més urgent que mai teixir una aliança antifeixista i independentista per plantar cara a l’extrema dreta i fer una aposta clara per les polítiques transformadores que garanteixen drets, especialment, els drets del jovent.

En clau independentista, aquests resultats a les urnes són un toc d'atenció i un avís a recuperar la iniciativa i la lluita independentista, deixant de banda els retrets i la crispació i, per tant, recuperant, desacomplexadament, la reivindicació de la República dels Països Catalans i una via reforçada per assolir els nostres objectius.

Aquesta onada conservadora també ha afectat els parlaments del País Valencià i les Illes i als consells insulars, on el Partit Popular i VOX han guanyat escons, mentre que les esquerres s’han quedat curtes i han perdut suport per la manca d’ambició i visió nacional de les polítiques aplicades al llarg dels darrers vuit anys.

Per tot això, fem una crida al conjunt de joves dels Països Catalans a organitzar-se i a lluitar per plantar cara al feixisme, també, amb la mirada posada a les eleccions espanyoles del pròxim 23 de juliol, on hem ser capaços de mobilitzar-nos a favor de la independència i en contra de les forces reaccionàries. Unim-nos per avançar cap a una República dels Països Catalans que ens garanteixi els nostres drets!

Unim-nos per avançar cap a una República dels Països Catalans que ens garanteixi els nostres drets! Unim-nos per avançar cap a una República dels Països Catalans que ens garanteixi els nostres drets!