Segueix-nos:
< Tornar enrere

ACTUALITAT: NOTÍCIES

18.12
2018
Contra la discriminació, una terra inclusiva d’acollida

Avui és el Dia Internacional de les Persones Migrades i les Joventuts d’Esquerra Republicana el celebrem en positiu, entenent que la diversitat és una de les majors riqueses que pot tenir un país. Així mateix, però, no ens podem desdir de denunciar les condicions desiguals amb què se segueixen trobant les persones migrades per la discriminació estructural. Per això, proposem polítiques als Països Catalans que incloguin i no forcin ningú a marxar.

Les Joventuts d’Esquerra Republicana defensem uns Països Catalans que esdevinguin terra d’acollida i que facin bandera de la interculturalitat, el respecte i la defensa dels Drets Humans.  Entenem la condició de migrar com el desplaçament d’una persona d’un territori a un altre, però volem destacar que en moltes situacions aquestes migracions es duen a terme en veure’s forçat a marxar d’un país per condicions econòmiques, climàtiques, bèl·liques, per persecucions personals,etc. A més a més, en la majoria d’aquests casos, les persones s’enfronten a dificultats al llarg de tot el procés migratori, des del trajecte fins a la integració.

Les persones migrades es troben, en la majoria d’ocasions, en una situació en què pateixen múltiples discriminacions pròpies del sistema capitalista i del conglomerat que el sosté (classe, gènere, etc). Aquestes, sumades a les que es construeixen al voltant de l’origen, generen situacions de discriminació i desigualtat que orbiten al voltant d’una gran multiplicitat d’eixos (econòmic, institucional, polític,etc.) i evoquen a qui les pateix a autèntics processos d’exclusió social. A més a més, l’entramat polític i legal perpetua i endureix aquestes situacions. És per això que el Jovent Republicà, des d’un republicanisme ferm i els valors que aquest desprèn (com l’internacionalisme o la lluita per la igualtat),  denunciem aquestes polítiques imposades als Països Catalans, a Europa i a la resta del Món i apostem per un model de país inclusiu i respectuós.
 
Les Joventuts d’Esquerra Republicana volem una República per a tothom, que s’enriqueixi des de la diversitat de la seva ciutadania. Una República que promogui l’acollida i integració de les persones refugiades i migrades amb total dignitat i eficàcia. Hem de batallar perquè acollir impliqui crear ciutadans i no quotes. Només des del reconeixement de la ciutadania podrem garantir una vida digne a totes les persones, garantit el seu benestar i el seu desenvolupament social i personal. 
 
Tot això implica rebutjar les actuals polítiques que generen discriminació i exclusió perpetuant un sistema que concep les persones com a simples objectes al servei del capital i d’Occident. Cal transformar el discurs i les polítiques, i fer front als populismes i discursos d’odi que es promouen des de del racisme, la xenofòbia i la ignorància. És vital fer palès que la integració és l’única solució per tal d’abordar la construcció d’un nou país que garanteixi els drets individuals i col·lectius de tothom.
 
Defensem una República que combati els discursos d’odi, la por a la diferència, l’obsessió per la uniformitat i les pràctiques xenòfobes garantint la promoció de la cultura de la pau i la diversitat. I en aquesta línia, defensem la implementació d’una política fronterera que garanteixi la cooperació entre països i no la violència i la reclusió contra les persones. Així com fa uns anys nosaltres demanàvem asil, ara no podem rebutjar-lo als altres.

Les persones migrades pateixen violència al lloc d'origen i s'amplia i cronifica un cop arriben. Les persones migrades pateixen violència al lloc d'origen i s'amplia i cronifica un cop arriben.