Segueix-nos:
< Tornar enrere

ACTUALITAT: NOTÍCIES

15.12
2021
Cridem a la vaga estudiantil contra l’esborrany de la LOSU

El Jovent Republicà hem lluitat, lluitem i lluitarem sempre per una universitat pública, gratuïta, de qualitat i en català, perquè creiem que ha de ser un espai d’aprenentatge i que actuï com a eina de transformació social i que fomenti l’esperit crític. És per això que ens plantem contra l’esborrany de la Llei Orgànica del Sistema Universitari (LOSU) que ha presentat el govern espanyol.

 
Rebutgem una llei que ni tan sols garanteix els mateixos drets que tenim actualment i que planteja una recentralització de competències sense tenir en compte la realitat social i universitària dels Països Catalans. A més a més, l’esborrany de la LOSU dona màniga llarga al sector privat, que usurparà drets a l’estudiantat. La LOSU també suposa la vulneració de drets i reivindicacions estudiantils històriques, com per exemple el dret a l’aturada acadèmica. Novament, s’ha fet cas omís a les demandes del moviment estudiantil. L’estudiantat som el sector més gran de la comunitat universitària i se’ns vol treure poder de decisió a través de la retallada de la nostra representativitat en els òrgans de govern. Així mateix, la llei no dona solucions al problema lingüístic que pateix el sistema universitari, més concretament, la situació del català a la universitat. La nostra llengua necessita mecanismes per garantir-ne el blindatge, però la llei perpetua la discriminació del català en benefici de llengües estrangeres. Així doncs, l’estudiantat ha de poder tenir el dret a saber realment en quina llengua s’imparteix la docència i, en cap cas, patir situacions de vulnerabilitat. Cal que protegim la nostra llengua.
 
Malauradament, el finançament de les universitats és molt reduït des de fa anys, fet que dificulta tenir el personal i les instal·lacions adequades per al servei públic d’ensenyament superior i els serveis addicionals.
 
L’estudiantat i les persones joves som un dels col·lectius més vulnerables de la nostra societat, i patim més directament les conseqüències de la crisi econòmica, emocional i també repressiva. La universitat havia de ser un ascensor social, però sembla que fa anys que ja no compleix aquesta funció. Perquè l’ensenyament universitari pugui dur a terme una de les seves principals funcions ha de ser públic, gratuït, de qualitat i inclusiu.
 
És per tot això que el Jovent Republicà donem suport a la vaga estudiantil convocada aquest dijous 16 de desembre i ens sumem a les diverses mobilitzacions convocades arreu del territori el mateix dia per mostrar el nostre rebuig total a l’esborrany de la LOSU que vulnera i retalla els nostres drets com a estudiants.
 
Barcelona: 16 de desembre a les 12 h a Plaça Universitat
Girona: 16 de desembre a les 12 h a Plaça Pompeu Fabra (davant Generalitat)

Defensem l'educació pública, gratuïta, de qualitat i inclusiva! (Adrià Costa ©️) Defensem l'educació pública, gratuïta, de qualitat i inclusiva! (Adrià Costa ©️)