2020
La crisi humanitària provocada per l’extensió del COVID-19 suposa un impacte a nivell sanitari, econòmic i social molt accentuat. Especialment, aquests efectes són majors per alguns sectors de la societat que ja estaven en una situació de vulnerabilitat, com és el cas de moltes persones migrades. En un moment d’incertesa a escala global, el Jovent Republicà considerem més rellevant que mai posar el focus en aquelles qüestions que puguin quedar invisibilitzades.
El racisme estructural es desemmascara i s’accentua davant la situació d’emergència. D’entrada, actualment la sanitat encara no és universal. No podem obviar que hi ha milers de persones a l’Estat espanyol que no disposen d’una targeta sanitària i que, per tant, estan en una situació d’alt risc davant l’expansió de la pandèmia. Cal respondre a aquesta situació desigual regularitzant els processos de les persones en situació administrativa irregular, tal com està impulsant el govern de Portugal.
El govern espanyol, tanmateix, pretén facilitar permís de treball a les persones migrades amb perfil sanitari. Això ens sembla una mesura presa des d’una òptica absolutament colonial i racista. Els drets de les persones migrades no poden ser garantits en funció de l’aportació que el govern espanyol considera que poden fer, sinó que s’han de garantir sempre.
Mentre es demana el confinament de la població, seguim veient com es mantenen oberts la majoria de CIE i CITE. No només no hi ha possibilitat de retornar als seus països d’origen sinó que a més aquestes presons s’estan convertint en focus d’extensió. Cal tancar d’una vegada els CIE i que mai més es tornin a obrir.
Aquests dies també hem vist les dificultats que presenten molts joves migrats ex-tutelats que, per un motiu o altre, es troben en situació de carrer. Molts d’ells viuen en unes condicions en les quals la manca de salubritat els exposa de forma preocupant. A més, al no poder desenvolupar les tasques amb les quals aconsegueixen uns ingressos mínims, els és molt complicat poder cobrir aquelles necessitats més elementals, com el menjar. És per això que és urgent el desplegament de recursos residencials per aquests joves mentre duri la pandèmia i a posteriori.
El sector de les cures, en canvi, és essencial per superar aquesta crisi, però sembla que encara hi ha qui ho ignora. La meitat dels treballadors de la llar no tenen contracte i, per tant, no es troben dins les mesures del decret de l’estat d’alarma. Els seus drets laborals es vulneren una vegada més. Moltes de les famílies són obligades a quedar-se com a internes, sense respectar el seu horari laboral i sense cap tipus de protecció. Altres han sigut acomiadats, sense que hi hagi cap mesura que protegeixi a aquelles que es troben en una situació administrativa irregular. Aquesta desprotecció i vulnerabització dels drets està generant una oportunitat per les màfies per seguir-los explotant. Per tot això, exigim que hi hagi una regularització de la situació dels treballadors de la llar.
Aquests dies també estem veient amb preocupació l’augment de l’autoritarisme i la xenofòbia aquí i arreu. Els abusos policials dels carrers també s’estan centrant en gran part en persones racialitzades. Un exemple és el cas dels treballadors del TOP MANTA, que van ser detinguts mentre fabricaven material sanitari per fer front a la crisi sanitària. Contra la repressió racista injustificada, el Jovent Republicà exigim explicacions.
Aquesta crisi global demostra que invertir en cooperació és imprescindible, i així ho seguirà sent en acabar l’estat d’alarma. A la frontera entre Grècia i Turquia segueix havent-hi un desbordament de persones, on les mesures d’higiene i de material sanitari és escàs. Aquests factors poden produir una propagació gran i ràpida del virus i unes conseqüències devastadores. Per això exigim una immediata evacuació i el trasllat d’aquestes persones a llocs de residència amb condicions.
L’autoritarisme també s’ha vist reflectit en el tancament de fronteres arreu de la Unió Europea (UE). Fa pocs dies veiem com la policia Grega frenava l’arribada de persones a les seves fronteres a base d’una violència totalment injustificada i desproporcionada. Els països membres de la UE, inclòs l’Estat espanyol a través del ministre i jutge torturador Grande-Marlaska, van recolzar i finançar aquestes actuacions per part de les forces de seguretat de Grècia.
Sembla evident que l’extensió del COVID-19 arreu del món esdevindrà un motiu més perquè moltes persones es vegin obligades a emprendre perillosos trajectes migratoris per buscar refugi a Europa. És per això que demanem que el salvament marítim sigui considerat una activitat essencial durant aquest estat d’alarma.
Finalment, les conseqüències economicosocials derivades d’aquesta pandèmia poden esdevenir una oportunitat per l’extrema dreta per estendre el seu discurs basat en l’odi. Aquest fenomen pot donar-se arreu del món, però sobretot en aquells països amb majors desigualtats internes com Espanya, els Estats Units o França. És per això que es fa indispensable que els moviments d’esquerres es conjurin per establir una estratègia i aprofitar aquesta crisi per fer un gir en les polítiques econòmiques i socials i implementar una societat igualitària i que sigui realment lliure de discriminacions.