Segueix-nos:
< Tornar enrere

ACTUALITAT: NOTÍCIES

25.09
2023
Defensa la universitat, combat el feixisme

El 23 de febrer de 2022 va tenir lloc la mostra d’entitats al Campus Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), un espai on les diferents associacions de la universitat es presenten a l’alumnat. Tanmateix, l’edició d’aquell any va ser atípica, per la presència de l’associació juvenil S’ha Acabat, una entitat vinculada a l’extrema dreta i a grups espanyolistes com Societat Civil Catalana. Davant aquella situació, en Duran, un jove antifeixista implicat en el moviment estudiantil, es va manifestar conjuntament i de forma pacífica amb altres joves, protestant per la presència d’aquests grupuscles a la universitat. 

Tot i que la protesta va transcórrer sense incidents, al cap d’uns mesos, els joves manifestants van rebre una citació judicial, acusats d’haver comès presumptament una sèrie de delictes. En concret, la Fiscalia especialitzada en delictes d’odi demana als acusats, entre ells en Duran, tres anys de presó a cadascú pels delictes de coaccions, lesions lleus i furt d’una bandera espanyola, amb tot el que aquestes acusacions comporten en la situació jurídica, psicològica i vital del mateix. Així mateix, l’associació S’ha Acabat demana tres anys de presó també i afegeix els delictes de desordres públics i delicte contra el lliure exercici del dret de reunió i manifestació.

Per aquest motiu, volem denunciar que aquest judici no és més que una persecució del jovent organitzat, i que se’ns jutja per la nostra ideologia i militància política. I en aquest sentit, Amnistia i Llibertat, com a entitat que ostenta la defensa jurídica del cas, condemna l’ús desproporcionat i fraudulent del dret penal per reprimir moviments polítics que estan exercint els seus drets democràtics, com en aquest cas, el dret fonamental a manifestació i a la llibertat ideològica.

Tenim clar que manifestar-se contra l’extrema dreta no pot ser mai un delicte, i encara menys un delicte d’odi, i que tot aquest procés amaga l’intent de desmobilitzar-nos. Volem evidenciar la repressió que pateix l’estudiantat antifeixista, mentre que es deixa campar impunement els discursos d’odi i les proclames feixistes de l’associació S’ha Acabat.

L’antifeixisme és un tret indestriable de la lluita i la militància juvenil, que treballa per una societat cohesionada, inclusiva i tolerant amb tothom qui defensi els drets humans. És per això que no podem permetre que aquests reductes i grupuscles feixistes escampin discursos que pretenen assenyalar col·lectius de forma racista. Cal defensar els nostres drets.

Davant del feixisme, tenim clar que plantarem cara i, per aquest motiu, donarem sempre suport a les persones represaliades i a les convocatòries contra els actes de propaganda feixista, com els que organitza l’associació S’ha Acabat. Defensa la universitat, combat el feixisme! 

Defensa la universitat, combat el feixisme Defensa la universitat, combat el feixisme