Segueix-nos:
< Tornar enrere

ACTUALITAT: NOTÍCIES

28.06
2018
Dia Internacional de l’Alliberament o l’Orgull LGTBI 2018: DEFENSEM ELS DRETS LGTBI #AMBORGULL

Com cada 28 de juny celebrem el Dia Internacional de l’Alliberament o l’Orgull LGTBI. I ho fem per commemorar la revolta que el 1969 es va produir a la ciutat de Nova York, quan la policia va irrompre al bar Stonewall Inn -punt de trobada habitual del col·lectiu- i es va trobar amb la resistència de gais, lesbianes i trans que, farts de la repressió que patien, es van enfrontar a la policia durant dies. Aquests fets van significar el moment fundacional del moviment LGTBI com a tal, que a partir d’aquell moment va prendre consciència que s’havia d’organitzar i lluitar pels seus drets arreu del món.

La tasca realitzada en aquest sentit durant les darreres dècades ha servit per avançar significativament en la conquesta de drets i llibertats, malgrat que en molts països les persones LGTBI continuen patint la violència i la repressió per la seva orientació sexual o identitat de gènere, mentre que en molts d’altres es troben en situació d’indefensió al no disposar d’una legislació que vetlli pels seus drets.

Al nostre país el moviment LGTBI també ha estat la punta de llança de la lluita contra l’estigma i la discriminació de gais, lesbianes, bisexuals i trans. Un exemple és la primera manifestació de l’orgull, que el 26 de juny de 1977 es va realitzar a Barcelona convocada pel FAGC i que exigia la derogació de la Llei de perillositat i rehabilitació social, essent durament reprimida per la policia. O la tasca de pedagogia i conscienciació realitzada durant dècades per activistes i associacions davant la indiferència de moltes institucions i la manca de polítiques que donessin resposta a moltes de les seves problemàtiques.

Gràcies a totes aquestes lluites i a la voluntat política de diferents governs, hem vist com els darrers anys s’han començat a produir importants avenços a nivell legislatiu, com l’aprovació de la Llei del matrimoni igualitari a l’Estat, el dret dels infants a ser adoptats i formar part de famílies diverses o la Llei 11/2014 contra la LGTBIfòbia a Catalunya, una llei antidiscriminatòria pionera a nivell mundial. Darrerament també s’ha aprovat la Llei pels Drets de les Persones LGTBI de les Illes i la Llei pel Dret a la Identitat i l’Expressió de Gènere del País Valencià. Un marc legislatiu que contribueix a l’equiparació legal del col·lectiu LGTBI i li proporciona noves eines per lluitar contra l’homofòbia que encara persisteix a la societat.

Ara, amb l’aixecament de l’article 155 i la recuperació de les institucions de Catalunya per part dels seus legítims representants, cal continuar la tasca iniciada des del Govern de la Generalitat per completar el desplegament de la Llei 11/2014 i la implementació de polítiques que contribueixin a avançar cap a una República respectuosa amb la diversitat sexual i de gènere i lliure d’LGTBIfòbia.

També aquest any les entitats han posat el focus amb la situació dels refugiats LGTB, un col·lectiu que es veu obligat a abandonar els seus països d’origen a causa de la seva orientació sexual o identitat de gènere i que continuen sent discriminats quan arriben als països d’acollida.

Per tot això, des les Joventuts d'Esquerra Republicana animem a contribuir a la visibilitat del col·lectiu penjant la bandera LGTBI a les institucions del nostre país, aprovant mocions de suport als ajuntaments i sortint al carrer per tal de participar als actes i mobilitzacions que el teixit associatiu LGTBI organitzarà arreu dels Països Catalans durant els propers dies.

PRINCIPALS MOBILITZACIONS ORGANITZADES ARREU DELS PAÏSOS CATALANS 

VALÈNCIA
Dissabte 16 de juny
19’30h Porta de la Mar.

PALMA
Dijous 28 de juny
19h Es Baluard

BARCELONA
Dissabte 30 de juny: Manifestació de la Comissió Unitària 28J.
18’30h Plaça Universitat.

DEFENSEM ELS DRETS LGTBI #AMBORGULL DEFENSEM ELS DRETS LGTBI #AMBORGULL