Segueix-nos:
< Tornar enrere

ACTUALITAT: NOTÍCIES

01.12
2016
Dia Mundial de la Lluita contra la SIDA

Avui és 1 de desembre i, com cada any commemorem el Dia Mundial de la Lluita contra la SIDA, una malaltia que durant força dècades ha estat mortal i s’ha cobrat la vida d’un gran nombre de persones. Afortunadament, a l’actualitat i en el nostre context social occidental, la xifra de mortalitat s’ha reduït dràsticament gràcies als tractaments diversos que permeten gaudir d’una vida digna. Malauradament, no és així a tot el món, i encara queda molta lluita per garantir l’accés a aquests tractaments a tothom.

Aquest any volem aprofitar per incidir en una de les problemàtiques principals d’aquesta malaltia que actualment és l’estigma a què es veuen sotmeses les persones afectades pel virus del VIH. A la nostra societat actual encara hi ha moltes persones que culpabilitzen a les persones amb VIH de la seva malaltia, generant un prejudici que desemboca en la seva marginació i discriminació. És fonamental destruir aquest imaginari nociu i que posa el focus en una responsabilitat individual desvinculant-se totalment de la responsabilitat col·lectiva que tenim com a societat per tal d’incloure i respectar totes les persones. Malauradament molts mites al voltant del VIH i la SIDA segueixen vigents.
 
Així doncs, la lluita per la prevenció i eradicació del VIH ha d’anar de la mà de la lluita contra l’estigma i la discriminació de les persones que viuen amb aquesta malaltia, una inclusió absoluta a la nostra societat i el trencament de molts mites que segueixen vigents al voltant del VIH i que generen, no només l’exclusió, si no també l’autoexclusió del col·lectiu. És per tot això que les JERC reclamem que es respecti i no s’estigmatitzi a les persones afectades pel VIH, alhora que s'estudiïn estratègies de prevenció preexposició que podrien permetre que el risc de contagi es redueixi dràsticament, com el PrEP. Mesures com aquesta, s'estan introduint al debat públic arreu d'Europa, i ja és reclamat per les associacions, tot i que el Govern Espanyol, com ens té acostumats, intenta evitar. A més, s'haurien d'acompanyar d'altres mesures que tenim a l'abast (mètodes durant l'exposició, després, detecció i reducció de la càrrega viral per tractament) i del finançament necessari, que ha disminuït dràsticament des de l'inici de la crisi.

Amb el VIH no s'hi juga, posa-te'l, posa-l'hi Amb el VIH no s'hi juga, posa-te'l, posa-l'hi