Segueix-nos:
< Tornar enrere

ACTUALITAT: NOTÍCIES

20.06
2018
DIA MUNDIAL DE LES PERSONES REFUGIADES: Refugi i ciutadania, drets fonamentals per a tothom

Avui, 20 de juny, es commemora el Dia Mundial de les Persones Refugiades. Enguany seguim convivint enmig de polítiques clarament xenòfobes cap a les persones refugiades tant pel que fa a les fronteres europees com quan aconsegueixen entrar al nostre territori.

Són moltes les persones refugiades provinents, en aquest cas de la via de Síria, Afganistan o Somàlia, entre altres països, que arriben als límits de la Unió Europea fugint d'un conflicte armat o d'una situació de violència permanent, de la misèria, de la violació dels drets humans i dels efectes d'un desastre natural i humà. En la majoria de casos, aquestes persones estan obligades a passar tres anys de clandestinitat, ja que per la tramitació dels papers és necessari un contracte d’un any i 40 hores setmanals. Aquest és un dels motius pels quals el Jovent Republicà exigim la derogació de la llei d’estrangeria.

La reclusió d’immigrants en centres de retenció i internament d’immigrants (CIE’s) és un dels principals eixos de l’anomenada “lluita contra la immigració il·legal” de la Unió Europea. Les Joventuts d’Esquerra Republicana denunciem aquesta pràctica lamentable i demanem una vegada més que es tanquin aquests centres de la vergonya.
  
Tampoc ens oblidem la frontera sud de l'Estat Espanyol, on arriben milers de persones africanes buscant una oportunitat i es troben davant una flagrant vulneració de drets fonamentals. Aquestes fronteres han passat a ser una zona de control on es violen sistemàticament els drets de les persones amb total impunitat. A més, les grans indústries de la guerra s’enriqueixen a través de les tanques a força de convertir les persones migrants en objectes de mercaderia. Volem recordar al nou govern de Pedro Sánchez que la frontera sud és la més perillosa del mediterrani. Hi moren 1 de cada 29 que intenten creuar-la!
 
Aquesta situació ha d’acabar immediatament. Cal un replantejament global de la qüestió migratòria a Europa. En clau d'origen, de trànsit i d'acollida. El Jovent Republicà ho entenem com una situació estructural de la qual depèn la vida de milions de persones. Només amb la mobilització social podrem canviar aquesta injustícia. En aquest sentit, donem tot el suport a la Tancada contra el racisme i pels drets de migrants i refugiades que a dia d’avui s’està duent a terme a la Plaça de la Gardunya de Barcelona.
 
Malauradament el capitalisme més salvatge campa lliurement i poc li importa la vida de les persones. Tot i això, no ens cansarem de denunciar les accions que vulneren els drets humans i seguirem. Contra el racisme institucional, demanem sanitat per a totes les persones migrants i refugiades, demanem l’obertura de fronteres i, en definitiva, que els drets de totes elles estiguin garantits, sigui als Països Catalans, al Mediterrani o arreu del món.

DIA MUNDIAL DE LES PERSONES REFUGIADES: Refugi i ciutadania, drets fonamentals per a tothom DIA MUNDIAL DE LES PERSONES REFUGIADES: Refugi i ciutadania, drets fonamentals per a tothom