Segueix-nos:
< Tornar enrere

ACTUALITAT: NOTÍCIES

24.10
2015
Dia per la Despatologització Trans

Avui, 24 d’octubre, es reivindica arreu del món el Dia per la Despatologització Trans. Les persones trans han lluitat i encara lluiten constantment per trencar els tradicionals esquemes binaris de gènere cis (sexe biològic, identitat de gènere i expressió de gènere com un sol pack). Doncs bé, el fenomen trans encara es troba caracteritzat com un transtorn mèdic de tipus mental (disfòria de gènere) segons l’Organització Mundial de la Salut i el DsmV, que és el manual nord-americà de transtorns psiquiàtrics.

Per descomptat, el fet que la transsexualitat consti a la llista de patologies no és quelcom innocu a la societat. Aquesta transfòbia institucionalitzada contribueix sistemàticament, i de manera greu, a fomentar agressions vers les persones trans i a un tracte discriminatori constant, en diverses situacions de la vida. No cal anar a cap país llunyà per veure l’impacte més d’aquesta transfòbia, quan als Països Catalans tenim el trist record de l'assassinat de Sonia Rescalvo Zafra, per part del feixisme, pel simple fet de reivindicar-se transsexual. Aquest és un dels casos més evidents de transfòbia, però aquesta discriminació té lloc cada dia en fenòmens que queden més amagats: negacions d'identitat, violència del llenguatge o violència mèdica.

Per tot plegat, les JERC reclamem que es respecti la diversitat pel que fa a les identitats de gènere, i que aquestes es puguin expressar amb llibertat independentment de si són més o menys normatives i binàries. A més, volem que les identitats de gènere vagin més enllà de representar els valors tradicionals de la masculinitat i la feminitat, i per tant que les persones trans expressin la identitat que vulguin sense estar condicionats per uns cànons o trets determinats.

Ens adherim, doncs, a la reivindicació del Dia per la Despatologització Trans perquè tenim la ferma convicció que la identitat de les persones no és una malaltia. La transfòbia, en canvi, sí que és una malaltia, malauradament molt estesa, que hem de combatre

LA IDENTITAT NO ÉS UNA MALALTIA,
LA TEVA TRANSFÒBIA SÍ

La identitat no és una malaltia La identitat no és una malaltia