Segueix-nos:
< Tornar enrere

ACTUALITAT: NOTÍCIES

09.09
2018
Diada Nacional de Catalunya 2018. El jovent plantem cara: resistència, lluita i llibertat!

A les portes de la Diada Nacional de Catalunya del proper 11 de setembre, el Jovent Republicà, les Joventuts d’Esquerra Republicana, volem fer una valoració de l’actualitat i del curs polític que tot just ara comença.


Ens situem gairebé un any després del Referèndum de l’1 d’octubre, de les mobilitzacions populars prèvies i posteriors que el van fer possible i que van conformar l’anomenat Octubre català. Unes mobilitzacions que van ser protagonitzades de forma molt significativa pel jovent, singularment a partir de l’atac de l’Estat espanyol a les institucions catalanes el 20S, quan la resposta estudiantil va ocupar la Facultat Central de la UB, així com el Rectorat de Lleida i altres punts del país, des d’on es van coordinar tots els agents i organitzacions, i es va preparar la defensa de les urnes el primer d’octubre. És un fet que quan el jovent es mobilitza, el país avança, com també es va demostrar el 21D, i és que el vot jove, amb un percentatge de suport a l’independentisme significativament superior a d’altres franges d’edat, va permetre aconseguir una majoria parlamentària a favor de les forces republicanes en un context dissenyat a la mesura de l’Estat.
 
Des de l’Octubre català fins a l’actualitat el que estem vivint és la revenja d’un Estat que va veure com ens atrevíem a alçar la veu, que va sentir que els privilegis de l’establishment beneficiat pel règim del 78 perillaven, i va decidir desfermar la repressió abans que afrontar una discussió política sobre el futur del nostre país. L’Estat no s’atreveix a debatre políticament el futur de Catalunya i dels Països Catalans perquè sap que, en democràcia, els republicans guanyem. Guanyem perquè tenim un projecte viable de canvi social, d’emancipació, d’oportunitats i de dignitat pel jovent, per les classes populars i pel país. El projecte de la República. Davant aquest projecte, l’Estat no té res per oferir-nos, i és per això que intenta no afrontar el debat i reacciona amb la repressió, dissenyada pel Gobierno i executada per tots els seus tentacles: policia, judicatura, monarquia, mitjans de comunicació, extrema dreta organitzada, patronals,... La repressió de l’Estat afecta a tothom, no només als independentistes. La repressió degrada la democràcia, fa retrocedir els drets civils, polítics i socials de tota la societat, i trenca el propi Estat de Dret que tan s’omplen la boca dient que defensen.
 
El jovent republicà tenim clar que no hi haurà normalitat possible mentre no hi hagi un debat polític lliure i democràtic, mentre hi hagi presos polítics i exiliats, mentre hi hagi milers de represaliats al nostre país, mentre hi hagi censura sobre cantants, o setge a mitjans públics, i mentre se’ns amenaci constantment amb provocacions com el reforç dels agents de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil al nostre país. Agents que, com hem vist en alguns casos els darrers mesos, de dia són uniformats i de nit conformen escamots d’extrema dreta que es dediquen a escampar por i violència als carrers dels Països Catalans, sentint-se impunes i emparats per uns Estats que fan els ulls grossos, i per uns mitjans afins que en blanquegen la imatge i les agressions dutes a terme. Sabem també que la dels estats espanyol i francès és una història de repressió i, en conseqüència, no n’esperem cap canvi en un futur proper.
 
Conscients doncs, de la situació en que estem, constatem que som una majoria democràtica, i que el que ens manca és la capacitat de fer valer la voluntat popular en els escenaris que ens presenti el futur. Així doncs el repte és invertir la correlació de forces entre el republicanisme i l’Estat per tal d’enfortir-nos i ser capaços de fer efectiva la República el més aviat possible.
 
Això només ho aconseguirem recuperant els ingredients que van fer possible l’octubre català, però amb la consciència que el paradigma “de la llei a la llei” que va presidir el procés en l’etapa 2012 a 2017 s’ha acabat, i que només una política d’alliberament amb mirada llarga, i que posi el focus en la mobilització constant, la recuperació de la confiança entre ciutadania organitzada i institucions, l’autoorganització de la societat en tots els àmbits (territorial, sindical, estudiantil, veïnal,...), la construcció des de l’independentisme d’un discurs social complert i transformador, i l’articulació, des de la diversitat que conforma el republicanisme, d’una estratègia compartida per tot el sobiranisme, ens permetrà assolir la República amb el suport d’àmplies majories democràtiques incontestables i amb el reconeixement internacional necessari.
 
S’inicia, doncs, un nou curs polític que de ben segur seguirà marcat, malauradament, per la repressió de l’Estat contra la dissidència, que tindrà com a punt d’inflexió el judici polític contra l’independentisme. La incògnita, ara, no és l’actuació de l’Estat espanyol, que ja ens la coneixem, sinó com serem capaços tots plegats de plantar cara i superar la paràlisi produïda pel cop de l’Estat per tornar a una fase d’avançar cap a la República. És per això que el Jovent Republicà, les Joventuts d’Esquerra Republicana, fem una crida a la mobilització aquesta Diada Nacional i a les properes cites que vindran proposant un plantejament polític resumit en tres conceptes:
 
RESISTÈNCIA. Cal articular un ampli front civil i ciutadà contra la repressió, en defensa dels drets civils, socials i democràtics al nostre país, i en solidaritat amb tots els represaliats, que ja són més de 2000. Fer visible la no normalitat en tots els espais, i fer presents arreu els presos i les preses polítiques i les persones exiliades. Es tracta d’aconseguir que l’Estat no pugui silenciar-los de cap manera, i que hagi de pagar un preu altíssim per la vulneració dels drets polítics fonamentals de la ciutadania dels Països Catalans. Des d’ara fins el judici polític en el qual, lluny de defensar-nos, hi anirem acusar l’Estat per totes les vulneracions de drets comeses, i a reclamar la retirada de tots els càrrecs i l’arxivament de totes les causes. Resistència també i combat, des de la no-violència que ens caracteritza, davant l’extrema dreta i les provocacions de les forces d’ocupació. No tenim por. Volem fer palès que només enfortint les organitzacions independentistes, des del compromís i la militància de cada cop més joves arreu del país i la seva autoorganització, podrem ser més forts que els nostres adversaris. Si el jovent sumem esforços des de la unitat d’acció, com vam fer l’u d’octubre, ho podem tot.
 
LLUITA. Des del carrer, i també des de les institucions. Hem d’aprofitar aquest moment per visibilitzar les limitacions que la pertanyença a l’Estat espanyol suposa per la nostra societat, i explicar amb fets, governant per a tothom, que el projecte republicà és un projecte de canvi social, renovació democràtica i oportunitats per a tothom. En aquest punt el Govern de Catalunya hi té un paper clau amb el desplegament de les lleis socials suspeses pel TC, però també els municipis seran fonamentals per construir, des de la base, la República que volem, i per construir un nou model d’institucions en comunió amb la societat, abocades al servei de la gent. Lluita amb vocació internacionalista, per teixir llaços de cooperació i solidaritat mútua amb els pobles i les organitzacions que lluiten arreu del món, i aconseguir el necessari reconeixement internacional al nostre dret d’autodeterminació. Lluita, també, per la sobirania real dels Països Catalans, tot debilitant la influència de l’IBEX sobre el nostre país, com a via per construir una societat més justa i alhora fer trontollar el poder de l’Estat al territori català.

LLIBERTAT. El jovent republicà ni s’atura, ni es rendeix, ni es resigna. 87 anys de lluita per l’alliberament social i nacional ens precedeixen. Representem un projecte que, lluny de qualsevol identitarisme, aposta per la construcció d’una societat republicana conformada pels valors del socialisme, l’ecologisme i el feminisme. L’horitzó de la construcció de la República, a Catalunya primer i als Països Catalans després, a través de l’exercici del dret a l’autodeterminació, és l’únic projecte de sobirania real i que ofereix oportunitats de futur en dignitat pel jovent dels Països Catalans.
 
 
Comitè Nacional de les Joventuts d’Esquerra Republicana
Sabadell (Països Catalans), 9 de setembre de 2018

Cartell de les Joventuts d'Esquerra Republicana per l'Onze de setembre de 2018 Cartell de les Joventuts d'Esquerra Republicana per l'Onze de setembre de 2018