Segueix-nos:
< Tornar enrere

ACTUALITAT: NOTÍCIES

19.04
2016
El Congrés dels diputats aprova la presa en consideració de la Proposició de llei pel rebaixar el dret a vot als 16 anys

Aquesta tarda el Congrés dels diputats ha aprovat, a proposta d'Esquerra Republicana, una proposició de llei per tal de reformar la llei electoral i rebaixar l'edat de vot als 16 anys. La proposició ha comptat amb el suport d'Esquerra Republicana, PSOE, Podem, Democràcia i Llibertat i el Grup Mixt.

Aquesta proposició s'ha tramitat a proposta de les Joventuts d'Esquerra Republicana, que han reclamat històricament ampliar el sufragi als joves de 16 i 17 anys. Les JERC han recordat que els joves de 16 anys tenen responsabilitats penals, dret a treballar, obligatorietat de pagar impostos, ple consentiment en tractaments mèdics, dret al matrimoni o que és el fi de l’educació obligatòria, per aquest motiu els joves republicans demanen ampliar el dret al sufragi a aquesta franja d'edat. El portaveu nacional de les JERC, Gerard Gómez del Moral, ha afirmat que “aquesta decisió fomenta la implicació del jovent en la política i per tant dóna resposta a tots els joves que treballen dia a dia per millorar la societat però que no tenen dret a manifestar la seva opinió en una urna”.

Actualment, diversos estats ja donen dret a vot als joves a partir de 16 anys, en són uns exemples: Alemanya, Àustria, Nicaragua, Brasil, Equador, Hongria, Eslovènia, Noruega, Argentina. A Catalunya aquest debat també ha estat present i el dret a vot a partir dels 16 anys es va aprovar per primer cop al Parlament al juliol del 2013 en el marc del ple monogràfic sobre la joventut. Aquest dret fou inclòs a la llei de consultes aprovada l'any 2014 i posat en pràctica per primera vegada durant la consulta sobre la independència del 9N. D’altra banda, algunes entitats de referència ja hi donen suport, com el fòrum Europeu de la Joventut o el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya.

Les JERC s'han felicitat per l'aprovació i han reclamat als grups al Congrés que segueixin amb la tramitació de la reforma de la Llei Electoral per poder incloure aquest dret pels joves de 16 i 17 anys. 

Fotografia dels diputats al Congrés després de defensar la proposició Fotografia dels diputats al Congrés després de defensar la proposició