2019
Les Joventuts d'Esquerra Republicana rebutgem l'actual projecte "Cartas Vivas" impulsat per la Fundación Banco Santander, la Universitat de Barcelona i la Universitat d'Exeter i considerem un greu error haver incorporat Pilar Primo de Rivera com a dona referent, ja que la seva contribució històrica a través de la "Sección Femenina" de la Falange va ser perjudicial per totes les dones de l'època ja que projectava un model de dona submisa i desempoderada.
És per aquest motiu que fem una crida a enviar massivament correus electrònics als organitzadors de l'exposició i així aconseguir que rectifiquin:
Assumpte:
No vull Pilar Primo de Rivera al projecte "Cartas Vivas"
Destinataris:
[email protected], [email protected], recto
Cos del correu:
Benvolguts i benvolgudes,
Escric aquest correu per tal de presentar la meva queixa i indignació per la presència d'una líder feixista a l'exposició virtual "Cartas Vivas" que va començar el passat 12 de setembre.
Aquesta exposició impulsada per la Fundació Banco Santander, la Universitat d'Exeter i la Universitat de Barcelona pretén recuperar la veu d'autores i pensadores del segle XX reivindicar el paper de les dones, però Pilar Primo de Rivera no és en absolut una dona a reivindicar.
Demano que es retiri a Pilar Primo de Rivera d'aquesta exposició perquè va ser una líder del partit feixista Falange Española que durant la Guerra Civil va mantenir reunions amb Hitler, Mussolini i Salazar. Pilar Primo de Rivera va dirigir la Secció Femenina, l'instrument de la dictadura franquista que va servir per a trepitjar els drets que les dones havien aconseguit durant la República. A més, es va beneficiar de la dictadura Franquista obtenint el títol de Comtessa del Castillo de la Mota el 1960, la Gran Cruz de Isabel La Católica, la Cruz de la Orden de Alfonso X el Sabio, el Gran Collar de la Orden de Cisneros i la Medalla del Mèrit al Treball.
No es pot reivindicar a aquesta dona com a pionera ni feminista, ja que va dedicar tota la vida a imposar un model de dona oprimida, relegada a l'àmbit de la llar i a la maternitat obligatòria i sempre sotmesa i dependent de pares, marits i fills. La "Guía de la buena esposa", un manual escrit per ella mateixa l'any 1953, és un bon exemple d'aquesta voluntat antifeminista, ja que donava consells com: 'ofereix de treure les sabates al teu marit quan arribi de treballar i parla-li amb to relaxat'.
Espero que s'escolti la meva queixa i que es facin les rectificacions adients.
Salutacions,