Segueix-nos:
< Tornar enrere

ACTUALITAT: NOTÍCIES

09.07
2015
El Parlament aprova impulsar un Pla Nacional de Beques que garanteixi l’equitat d’accés a l’educació superior

El ple del Parlament ha aprovat aquest dijous una moció d’ERC que insta el Govern a impulsar un Pla Nacional de Beques que garanteixi la igualtat d’oportunitats en l’accés a l’educació superior, amb l’objectiu que esdevingui la base del Model català de beques i ajuts per a l’estudi. Un sistema de beques que es basi en criteris de renda -incloent-hi particularitats familiars-, de mobilitat geogràfica, acadèmics -que premiïn l’excel·lència-, i que inclogui també beques-salari.

‘Hem de crear les eines per ser un país garant de l’accés a l’educació superior, perquè està comprovat que, a major nivell educatiu, millors índexs d’inserció laboral i més opcions d’ascens social’, ha explicat la diputada de les JERC Marta Vilalta davant del ple.

Vilalta ha denunciat que el model de beques actual, que l’estat espanyol no ha traspassat a la Generalitat, és ‘centralista, injust i ineficient’. ‘Només podrem fer nou model que garanteixi el ple accés a l’ensenyament superior, només podrem impulsar un sistema ambiciós, eficient i equitatiu, amb un nou estat, perquè ara depenem de les normes i dels diners de Madrid’, ha lamentat la diputada.

La moció d’Esquerra també insta el Govern a fer un informe d’avaluació del sistema de finançament de les universitats i de l’impacte que tenen els preus actuals de les matrícules sobre els estudiants –tant pel que fa a l’equitat d’accés com al nivell acadèmic-, i proposa impulsar un Observatori de Beques, amb informació sobre les beques que existeixen i un registre de becaris.

Marta Vilalta al Parlament Marta Vilalta al Parlament