Segueix-nos:
< Tornar enrere

ACTUALITAT: NOTÍCIES

16.04
2014
La delegació catalana al Sàhara constata la vulneració dels drets humans als territoris ocupats

El grup format per 7 persones i encapçalat per les diputades del Parlament de Catalunya Marta Vilalta i Hortènsia Grau han visitat durant tres dies els territoris del Sàhara Occidental ocupats pel Marroc.

La delegació catalana que està visitant el Sàhara Occidental constata la vulneració sistemàtica dels drets humans als territoris ocupats per part de Marroc. Després de tres dies de visita i de contacte amb la societat civil sahrauí, la delegació ha estat testimoni directe de la vulneració dels drets humans mitjançant repressió, tortures persecucions, negació dels drets de llibertat d’expressió i de manifestació, així com represàlies i opressió a mans de les autoritats marroquines.

La delegació ha estat espiada i seguida al llarg dels tres dies a Alaiun per part de la policia marroquí, la qual fins i tot va retenir una estona la delegació per evitar la tasca d’observació durant una manifestació a favor de l’autodeterminació del Sàhara. Així mateix, la delegació ha denunciat ser vigilada per un membre de la MINURSO, la Missió de les Nacions Unides per al Referèndum al Sàhara Occidental al llarg de la seva estada. Els problemes que ha viscut la delegació catalana en pròpia pell és allò que viuen d’una manera continuada la població sahrauí, que sobreviuen en una ciutat segrestada per la policia.

Per tot plegat, la delegació s’ha compromès a portar la veu del poble sahrauí arreu i en fer un informe per tal de presentar-lo al Parlament i de forma pública, així com a emprendre accions posteriors tant a nivell parlamentari, com municipal i social. Aquest migdia la delegació retorna ja cap a Catalunya.

Trobada amb CODESA i el FAESA

La delegació catalana destaca la trobada amb CODESA, la presidenta de la qual és Aminetu Haidar, per la rigorositat amb les dades dels seus informes que avalen la vulneració de drets humans, civils i polítics, com les que xifren en més de 1000 víctimes, entre les quals 32 menors, en l’últim any, en 59 casos de segrest i 80 casos de detencions polítiques entre el 2013 i 2014, en 100 manifestacions reprimides amb abús de força i en 231 cases van ser assaltades, 150 de les quals durant la visita de l’enviat especial de l’ONU, Christopher Ross.

Així mateix, de la trobada amb el FAFESA, el Fòrum Futur de la Dona Saharauí, la delegació en destaca les vivències personals i colpidores de les dones sahrauís, puntals de la cultura i societat sahrauí però a la vegada les més damnificades i afectades per la repressió del règim marroquí.

Reunió amb la MINURSO i amb víctimes de desapareguts

En la última jornada de visita al Sàhara Occidental, la delegació catalana s’ha reunit amb un representant de la MINURSO al qual se li ha traslladat la necessitat urgent que la Missió pugui ampliar el seu mandat per tal de supervisar i vigilar els drets humans al Sàhara Occidental, mandat que fins ara no existeix. Aquesta és una decisió que el Consell de Seguretat de les Nacions Unides prendrà aquest dijous 17 d’abril.

També hi van haver trobades amb familiars de persones desaparegudes presumptament a mans del règim marroquí i que van explicar el seu patiment, el seu dolor i les seves experiències i van reclamar pressió internacional davant del Govern del Marroc.

La delegació catalana està formada per les diputades Marta Vilalta (JERC-ERC) i Hortènsia Grau (ICV-EUiA), els regidors de Valls, Jordi Escoda (CUP), de Navàs, Josep Casafont (CUP), i de Caldes de Montbui, Isidre Pineda (JERC-ERC), que és també representant de la Coordinadora Catalana d’Ajuntaments Catalans d’Amics del Pobla Sahrauí, i els màxims responsables de la Federació d’ACAPS (l’Associació Catalana d’Amics del Poble Sahrauí), Núria Salamé i Miquel Cartró.

Delegació catalana al Sahara a l'aeroport Delegació catalana al Sahara a l'aeroport