Segueix-nos:
< Tornar enrere

ACTUALITAT: NOTÍCIES

12.04
2021
La Llei Molac, un pas endavant pel català a la Catalunya Nord

El passat dijous 8 d'abril, l'Assemblea Francesa va aprovar per majoria absoluta la llei de promoció de les llengües regionals (també anomenada Llei Molac) que suposa un abans i un després per les llengües minoritzades que es parlen a l'Estat francès i que han estat durament castigades durant anys pel centralisme jacobí.

El català ha experimentat una reculada brutal els últims deu anys arreu dels Països Catalans, però a la Catalunya Nord les xifres s'agreugen, ja que la seva situació inicial era molt més crítica perquè no tenia cap reconeixement ni protecció per part de les institucions públiques. Les xifres proporcionades per Plataforma per la Llengua diuen que el 2020 només hi havia un 1,3% de parlants habituals.

És per això que les Joventuts d'Esquerra Republicana considerem que l'aprovació d'aquesta llei pot ser un punt d'inflexió en el desenvolupament del rossellonès, la variant dialectal del català a la Catalunya Nord, ja que permetrà que per primera vegada s'apliqui la immersió lingüística a les escoles públiques i blinda la retolació en la nostra llengua.

També fem un clam internacionalista, ja que altres llengües de nacions sense estat es beneficiaran d'aquesta llei impulsada pel diputat Paul Molac com són l'occità, el basc, el bretó o el cors, entre moltes altres.

Alhora, critiquem que aquesta immersió no sigui integral i que sigui voluntària, generant un clar biaix respecte de l'ensenyament de la llengua francesa. L'Estat francès ha reprimit històricament les altres nacions que la conformen, sent irrespectuós i negligent amb les altres cultures i aquest biaix de la Llei Molac demostra de nou que només amb la independència i la República Catalana podrem garantir la pervivència de la llengua.

Volem viure plenament en català a tots els racons dels Països Catalans! Volem viure plenament en català a tots els racons dels Països Catalans!