Segueix-nos:
< Tornar enrere

ACTUALITAT: NOTÍCIES

09.02
2016
La lluita continua, el Delta no es toca!

El passat diumenge 7 de febrer, les Joventuts d'Esquerra Republicana vam participar de la multitudinària manifestació que va tenir lloc a Amposta en defensa del Delta per deixar clar que el nostre territori no es toca.

El Pla Hidrològic de la Conca de l’Ebre és un decret que atempta contra el territori i el Delta, provocant una reducció del cabal del riu per sota dels mínims que comporta la salinització del Delta i la reducció dels sediments als trams finals, alhora que incompleix la directiva marc de l’aigua. El riu i el Delta són els principals recursos naturals de les Terres de l'Ebre, que va ser nomenades al 2014 Reserva natural de la biosfera per la UNESCO, a més de peces claus pel desenvolupament del territori i símbols de la identitat ebrenca.

Amb aquest pla, la reducció del cabal i la construcció dels pantans nous s'afegiran a les dificultats que ja acumula el Delta de l'Ebre per obtenir sediments, amb la qual cosa s'accelerarà la salinització de l'aigua del riu i la regressió de la plana deltaica per l'acció del mar. El tram final del riu, de Mequinensa a Deltebre, rebrà un volum mitjà de 106,3 m3/s; mentre que l'anterior Pla, caducat al 2010, marcava un cabal mínim de 100 m3/s. Per tant, amb aquest nou pla als mesos de desgel podrien arribar a baixar 400, 500 o 600 m3/s d'aigua, però la resta de mesos, els secs, només ho farien 70, 60 o 40 m3/s. A més a més, es pretén donar cabuda a 445.000 noves hectàrees de regadiu, sumades a les 965.000 hectàrees actuals, fet que provocarà que molta de l'aigua que hauria de baixar cap al Delta quedi retinguda riu amunt.

Les joventuts republicanes considerem que el Pla és un atemptat directe contra la principal conca hidrològica dels Països Catalans i posa en risc el motor econòmic de les Terres de l’Ebre. Denunciem l'opacitat, la nocturnitat i la traïdoria amb la què han actuat govern del PP i la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre, que han atès a criteris polítics propis, sense tenir en compte les al·legacions del govern català, la PDE i els estudis científics.

Per això donem suport a la Plataforma en Defensa de l’Ebre i denunciem l’opacitat, la nocturnitat i la traïdoria amb que han actuat el govern espanyol i la Confederació Hidrològica de l’Ebre atenent a criteris polítics propis i sense tenir en compte les al·legacions del govern català, la PDE i els estudis científics.

Les JERC seguim apostant per solucions consensuades amb el territori i els seus sectors productius, com ho fèiem fa 15 anys. Llavors, la mobilització popular i el treball de la Plataforma en Defensa de l’Ebre van aconseguir aturar el Pla Hidrològic Nacional. La lluita per defensar el nostre territori dels atacs del Partit Popular continua i les JERC seguirem al costat de la Plataforma en Defensa de l'Ebre per garantir la supervivència del Delta.

Capçalera del bloc jove a la manifestació Capçalera del bloc jove a la manifestació