Segueix-nos:
< Tornar enrere

ACTUALITAT: NOTÍCIES

27.01
2016
Les JERC en l’aniversari de l’alliberament de Kobanê

Ara fa un any, les forces kurdes, amb el suport de l'Exèrcit Sirià Lliure i els bombardeigs de la coalició internacional, aconseguien alliberar Kobanë del setge de Daesh. Fou una victòria sobretot moral que donà pas a la contraofensiva liderada per les YPG/YPJ al Kurdistan oriental (Síria). Des d'aleshores, molts pobles i ciutats han sigut recuperades per les forces kurdes, ara capitanejant l'aliança de les Forces Democràtiques de Síria (SDF) al costat de milícies àrabs, assíries i altres unitats provinents de l'Exèrcit Sirià Lliure (FSA).u

La guerra civil siriana, també ha passat a ser una guerra proxy, on les diferents potències imperialistes juguen les seves cartes per tal de quedar ben posicionats en les negociacions sobre la transició del país. Si bé els EUA, liderant la coalició internacional, continuen donant suport a l'anomenada «oposició» siriana (on apart del FSA, també es troben grups islamistes «moderats»), Rússia ha entrat al conflicte per ajudar al Govern Sirià de la dictadura d' Al-Assad. Mentrestant, Iran continua ajudant al govern iraquià i a les milícies xiïtes a contenir el Daesh (destacant-ne) la presa de Ramadi, i els Kurds (tant a Rojava com al Kurdistan Iraquià) fent equilibris amb el suport Rus i Americà, assegurant-se una cadira en la transició.

Cal destacar, que la guerra està tenint efectes a nivell internacional que ningú hauria previst. En primer lloc, es comença a deixar de parlar de la marxa d' Al-Assad com una línia vermella per a la construcció de la nova Síria. En segon lloc, s'han aixecat les sancions nuclears a l'Iran, i s'ha reobert (per exemple) l'ambaixada del Regne Unit a Teheran. Per altra banda, la crisi dels refugiats sirians, un dels majors èxodes de la història recent (s'estimen uns 6 milions de persones), ha esdevingut Europea, evidenciant la incapacitat dels estats per arribar a un acord, donant ales a la normalització del discurs racista i xenòfob. Finalment, centenars de joves musulmans europeus, han passat a les files del Daesh, portant la guerra fins al centre de París.

Per la seva banda, Turquia, país candidat a la Unió Europea, viola sistemàticament i de manera brutal els drets humans de la seva població Kurda, causant centenars de morts, en un intent de tornar a erigir-se com a imperi, i Tayyipp Erdogan ser coronat nou Sultà. L'OTAN i la UE miren cap una altra banda, doncs a canvi de mantenir els refugiats a Turquia, el govern rep ajudes econòmiques i més facilitats per entrar a la zona euro com a membre. Rússia per la seva banda, imposa sancions per haver abatut un dels seus avions de combat en el confós escenari de la guerra Síria.

Mentrestant, avui 27 de gener, commemorem la Memòria de les Víctimes de l'Holocaust, en l'aniversari de l'alliberament del camp de concentració per les tropes soviètiques.

Des de les JERC creiem que és moment de defensar, més que mai, els drets humans a través de la cultura de la pau. Cal lluitar contra la radicalització dels nostres ciutadans millorant la cohesió social de les nostres ciutats; cal derrotar Daesh – com afirmava Alex Salmond ahir – tallant les seves fonts de finançament i contraatacant la seva propaganda, en comptes d'intensificar encara més els bombardejos; cal donar asil als refugiats en tant que Síria sempre ha estat un país d'asil, acollint a mig milió de refugiats Palestins; cal sancionar Turquia, per la seva brutal política de violència i assimilació contra el poble kurd, per això exigim la llibertat d'Abdullah Öcalan i la retirada del PKK del llistat d'organitzacions terroristes de la UE. Cal que els Països Catalans fem gala de la nostra voluntat d'acollida i pau, com ho vam fer durant la guerra de Bòsnia i com ho vam fer contra la guerra imperialista a l'Iraq, per tant cal que continuem treballant per l’asil de les persones refugiades a les nostres terres.

Fotografia de la concentració a Barcelona Fotografia de la concentració a Barcelona