Segueix-nos:
< Tornar enrere

ACTUALITAT: NOTÍCIES

30.04
2014
Les JERC iniciem una campanya per reclamar el vot als 16 anys

Aquest migdia, les Joventuts d’Esquerra Republicana hem iniciat una campanya a les portes de l’Institut la Llauna de Badalona per reclamar el dret a vot dels joves a partir de 16 anys. Aquesta demanda de les joventuts independentistes no és una novetat, històricament ja hem reclamat aquest dret però a les portes de la creació d’una llei electoral del principat de Catalunya creuen imprescindible reobrir aquest debat.

Les JERC trobem insòlit que el jovent de 16 anys no pugui votar, però alhora sí que tingui responsabilitats penals, dret a treballar, obligatorietat de pagar impostos, ple consentiment en tractaments mèdics, dret al matrimoni o que aquesta edat constitueixi el fi de l’educació obligatòria. Si els joves de 16 anys tenen aquestes obligacions i aquests drets, les joventuts republicanes no entenem com no poden tenir dret a vot, alhora que fomentaria la implicació del jovent en la política i per tant la seva coresponsabilitat en polítiques que els afecten molt directament, com, per exemple, les reformes educatives.

Actualment, diversos estats ja donen dret a vot als joves a partir de 16 anys, en són uns exemples: Alemanya, Àustria, Nicaragua, Brasil, Equador, Hongria, Eslovènia, Noruega, Argentina o el referèndum que es celebrarà Escòcia el proper 18 de setembre. A Catalunya aquest debat també ha estat present i el juliol passat el Parlament va aprovar una proposta de resolució durant el ple de joventut que manifestava la necessitat d’avançar cap al reconeixement del vot als 16 anys. D’altra banda, algunes entitats de referencia ja hi donen suport, com el fòrum Europeu de la Joventut, amb la campanya Vote at 16 o el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya.

El portaveu nacional de les JERC, Gerard Gómez del Moral, ha anunciat que “aquesta és la primera acció d’una campanya que s’allargarà els propers mesos i que vol arribar a la majoria d’instituts dels Països Catalans”, per això els joves republicans editaran 30.000 octavetes i 5.000 cartells per a fer aquesta tasca de conscienciació entre el jovent. Gómez del Moral ha recordat que “el 2014 és l’any de la democràcia, i per a que sigui plena cal reivindicar i aconseguir el dret a vot del jovent a partir dels 16 anys”.

Sortida dels estudiants de l'institut la Llauna Sortida dels estudiants de l'institut la Llauna Ocatavetes vot als 16 anys Ocatavetes vot als 16 anys