Segueix-nos:
< Tornar enrere

ACTUALITAT: NOTÍCIES

17.05
2016
Les JERC rebutgem frontalment la patologització de les persones LGTBI+

El Dia Internacional contra la Homòfobia, la Transfòbia i la Bifòbia es celebra el 17 de maig desde l’any 2005, i commemora la retirada per part de la Organització Mundial de la Salut de la homosexualtat com a malaltia mental, tal dia com avui al 1990. És una jornada de lluita contra les diverses discriminacions que pateixen les persones LGTBI+ i per reivindicar els seus drets.

Cada any activistes de tot el món trien un tema que els sembla prioritari per centrar la jornada, tocant cada any problemàtiques diferents del col·lectiu; enguany se centra en la Salut Mental i el Benestar. Malauradament en molts estats a nivell legal, però també dins l’imaginari de molta gent arreu del món en països catalogats com a progressistes, la diversitat de gènere i la diversitat sexual es perceben com a problemes de salut mental i arrel d’això el col·lectiu LGTBI+ pateix molta discriminació i estigma social. Els activistes que han triat el tema aquest any han volgut destacar dues situacions particulars de totes les conseqüències que això suposa. La primera, el diagnòstic de trastorn de la identitat de gènere (o disfòria de gènere) es considera una condició obligatòria a la majoria dels països per qualsevol persona trans que vulgui iniciar la transició. El fet de que aquest diagnòstic estigui especificament categoritzat com a una patologia de la salut mental provoca molta exclusió social i estigma per les persones trans. La segona situació que s’ha volgut destacar és l’argument que s’utilitza encara ara a molts llocs per justificar el tractament de les persones LGTBI+ amb l’objectiu de “curar-les”. Tot i que hi ha força consens al rebuig d’aquest enfocament, les anomenades teràpies de conversió encara es poden trobar a molts països.

És evident que el tema que aquest any ens ocupa és fonamental, ja que l’estigma i la discriminació que pateixen les persones LGTBI+ arrel de qui són i a qui estimen provoca que moltes d’aquestes persones tinguin problemes de salut mental que repercuteixen negativament en el seu benestar, com podem veure en l’alarmant número de suïcidis o intents de suicïdi per part de persones del col·lectiu. És important visibilitzar que aquestes discriminacions segueixen passant, a tot arreu, d’una manera més o menys subtil, però que estan reduïnt la qualitat de vida de moltes persones; fins que no siguin visibles, no podrem lluitar contra elles.

És per tot això que les JERC condemnem qualsevol acció que provoqui cap mena de discriminació cap a les persones LGTBI+ i rebutgem frontalment la patologització a la que durant molts anys, i encara ara, s’han vist sotmeses.

Estima com vulguis. Cartell pel dia contra la transfòbia Estima com vulguis. Cartell pel dia contra la transfòbia