Segueix-nos:
< Tornar enrere

ACTUALITAT: NOTÍCIES

06.12
2007
Les JERC-Sant Cugat s’emmanillen per denunciar la Constitució espanyola

El passat dijous, 6 de desembre, diversos/es militants de les JERC de Sant Cugat del Vallès es van emmanillar a la plaça del Rei i van repartir fulletons, per tal de denunciar el “lligam forçós amb l’Estat espanyol, la monarquia i la precarietat” que suposa el text constitucional espanyol.

Les joventuts republicanes van escollir l’escenari de la plaça del Rei perquè la figura monàrquica representa “un dels elements més clars que va instaurar la Constitució i que impedeix exercir el dret democràtic de l’autodeterminació i d’escollir lliurement un cap d’Estat, mitjançant procediments de consulta popular”.

El passat dijous, 6 de desembre, diversos/es militants de les JERC de Sant Cugat del Vallès es van emmanillar a la plaça del Rei i van repartir fulletons, per tal de denunciar el “lligam forçós amb l’Estat espanyol, la monarquia i la precarietat” que suposa el text constitucional espanyol.

 

Les joventuts republicanes van escollir l’escenari de la plaça del Rei perquè la figura monàrquica representa “un dels elements més clars que va instaurar la Constitució i que impedeix exercir el dret democràtic de l’autodeterminació i d’escollir lliurement un cap d’Estat, mitjançant procediments de consulta popular”. El díptic que repartien els i les joves emulava el disseny de la campanya “L’amor ha de ser lliure” i, amb un estil hippie, afirmava que “El país ha de ser lliure... però la Constitució ens emmanilla”.

 

Segons la portaveu de les JERC-Sant Cugat, Laia Carbó, “aquest acte ha de servir per denunciar una Constitució que nega alguns dels drets democràtics més bàsics i que no ha estat votada per la majoria de la societat catalana actual”. Així mateix, Laia Carbó ha afirmat que “mobilitzacions com les del passat 1 de desembre han de servir no per convèncer els espanyols que ens han de permetre el dret de decidir, sinó per creure’ns els catalans i les catalanes que, com a nació, ja tenim aquest dret, sense que ningú ens hagi de donar permís per exercir-lo”. De la mateixa manera, la portaveu republicana ha destacat que “la multitudinària manifestació de dissabte passat posa de relleu que cada cop més gent creu que més quotes de sobirania implica més nivell de benestar, ja que un dels aspectes que es reclamaven era el traspàs de la gestió de les infrastructures catalanes, per tal de millorar-les i fer-les més útils pels catalans i per les catalanes”.

Finalment, Laia Carbó ha contestat les declaracions de les JSC locals, que reclamen un canvi a la Constitució per tal de reformar el Senat, esmentar el nom de les comunitats autònomes i eliminar del veto a les dones per heretar la Corona, per avançar cap al que les JSC defineixen com “l’Espanya plural i federal”. Segons la portaveu de JERC-Sant Cugat, “el procés d’aprovació de l’Estatut ha demostrat que aquesta Espanya només se la creuen alguns catalans i, per tant, si dos no s’entenen, no pot haver-hi acord, i l’única opció davant aquesta situació és el dret a la separació, al divorci, a la lliure i democràtica autodeterminació”. A més, Laia Carbó ha afirmat que els canvis proposats per les JSC són molt limitats i que, el que realment cal per aprofundir en la democràcia, és “reconèixer el dret de decidir les relacions entre les diferents nacions que integren l’Estat espanyol i poder votar democràticament la figura del cap d’Estat i no mantenir la imposició franquista actual”, en referència a l’actual rei Joan Carles I.

 

A més d’aquest, alguns i algunes militants locals de JERC assistiran a la tarda a l’acte que organitza l’organització juvenil republicana, a Barcelona, on es realitza una concentració i un concert, per tal de reclamar la superació de la Constitució i el trencament amb l’Estat espanyol.


6d2007-santcugat-431.jpg 6d2007-santcugat-431.jpg
URL CURTA: https://joventrepublica.cat/url/152616

Comparteix: