Segueix-nos:
< Tornar enrere

ACTUALITAT: NOTÍCIES

30.04
2017
Manifest en motiu del primer de maig

Aquest primer de maig, com tants d'altres abans, les Joventuts d'Esquerra Republicana celebrem el Dia del Treballador, una festa que vivim des de la reivindicació i la lluita ja que la situació actual del jovent als Països Catalans no ens permet viure aquesta diada de cap altra manera.

 

Els treballadors i treballadores del nostre país han vist com, amb l’excusa de la crisi econòmica del sistema capitalista, han empitjorat les seves condicions laborals i  se’ls ha anat retallant drets.  Aquesta realitat, s’accentua en el cas del jovent, que com a col·lectiu més vulnerable, vivim immersos en la precarietat. És per això que lluitem avui com ho farem demà.

El col·lectiu jove treballador patim una alta temporalitat, alguns cops extrema, fet que ens condemna a la inseguretat i l'estancament professional. Molts joves ni tan sols podem treballar, essent l'atur juvenil molt superior al de la resta de la població i venient-nos forçats a marxar a un altre país on les condicions que ens esperen no acostumen a ser millors. Els salaris són un altre motiu de preocupació, especialment degut al seu acusat descens durant la crisi, sobretot en el cas de les dones. Alguns joves, a més, som víctimes de l'abús que suposen les pràctiques no remunerades, que aprofitant la fragilitat del jovent els sotmet al xantatge d'una feina gairebé obligatòria però no retribuïda.

La resposta del jovent organitzat i de les forces polítiques d’esquerres a la precària situació del jovent ha de ser la lluita per empoderar els treballadors i treballadores i la reivindicació per a canviar els marcs legals existents. És necessari un projecte de canvi i transformació social que reverteixi el sistema capitalista actual i que, als Països Catalans, passa necessàriament per un procés de ruptura amb l’Estat Espanyol i la construcció de la República. Cal promoure mesures com la garantia juvenil o el reforçament de la formació professional i els estudis universitaris, fent-los accessibles a tothom. Alhora cal pressionar per una legislació laboral justa, que garanteixi un salari mínim que permeti viure amb dignitat.

Tot això, però, ha d’anar acompanyat per una forta mobilització de les treballadores i treballadors a través de sindicats forts, oberts i transversals, capaços de capgirar les estructures de poder existents entre assalariats i empreses.

La diada del primer de maig, doncs, és per la nostra organització una jornada de reconeixement a tots els i les lluitadores que ens han precedit; però és sobretot una jornada de reivindicació i combat contra la precarietat laboral, en especial la del jovent, i a favor d’una societat més justa i igualitària que només podrà ser assolida mitjançant la mobilització i la solidaritat entre el conjunt de la ciutadania.

Prou precarietat juvenil, construïm la República dels drets i la dignitat!

#ProuPrecarietat #ProuPrecarietat