Segueix-nos:
< Tornar enrere

ACTUALITAT: NOTÍCIES

13.10
2020
Mória: La lluita pels Drets Humans es la lluita pels drets i llibertats d'arreu

La mal anomenada crisi dels refugiats a Mória (Lesbos) entra en una nova dimensió encara més exasperant que l'anterior etapa després de l'incendi del passat 9 de setembre al camp més gran de refugiats d'Europa en el qual malvivien 13.000 persones. D'aquestes, 9000 segons fons oficials del govern grec, van ser "reallotjades" en una nova presó a l'aire lliure, davant la mirada còmplice de la UE, que setmanes abans apel·lava a la desaprovació de la creació de més camps amb la frase "No més Mories". Seguim patint una política cínica de la Comissió Europea, més atenta en els grups de dreta i ultradreta que en el respecte als drets humans.

Així doncs, s'ha alçat un nou camp, ubicat en un antic camp de tir de l'exèrcit, proper al mar. En lloc de reubicar-los, han comès el mateix error que van cometre amb l'anterior camp. Els han tancat sota condicions infrahumanes i, com era de preveure, sense garantir les condicions bàsiques per fer front a la pandèmia del coronavirus: sense aigua corrent, amb un únic i insuficient àpat al dia, amb menys places de les necessàries i sense capacitat de sortir un cop s'hi ha entrat.

Paral·lelament, les autoritats europees ha impulsat el Nou pacte de Migracions i Asil, que demostra novament que la vulneració de drets humans a la qual està disposada a sotmetre les seves polítiques migratòries és una realitat cada cop més establerta. Aquest pacte pretén establir un mecanisme de solidaritat a la carta, promovent les deportacions en massa, assumint com a propi el discurs de l'extrema dreta d'arreu del continent. Altre cop, veiem com predomina l'Europa fortalesa per sobre de l'Europa de les llibertats i els drets humans.

Davant d'aquesta situació indignant, el Jovent Republicà ens oposem a la humiliació que estan vivint les persones refugiades dins de les fronteres europees (bloquejos fronterers, naufragis, abandonaments a la mar, repressió amb gasos lacrimògens i devolucions en calent). Volem reivindicar i alçar la veu davant la inoperància dels estats de la UE, davant la violació constant dels drets humans. No volem formar part dels estats de la vergonya, dels estats que no actuen davant la crisi humanitària més gran que ha patit la UE en tota la seva història.

A més a més, condemnem i reprovem les accions d'Estats com l'estat Espanyol, que al capdavant de l'autoanomenat govern "progressista" del president Pedro Sánchez, veten totes i cadascuna de les iniciatives d'acollida que proposem des d'arreu dels Països Catalans. Davant del bloqueig permanent de l'Estat espanyol a acollir persones de Mória, des del Jovent Republicà exigim una defensa ferma dels drets i les llibertats i, en concret, el compliment d'acollida de persones refugiades al qual es va comprometre el govern espanyol el 2017.

El Jovent Republicà exigim una defensa ferma dels drets i les llibertats El Jovent Republicà exigim una defensa ferma dels drets i les llibertats