Segueix-nos:
< Tornar enrere

ACTUALITAT: NOTÍCIES

23.04
2019
Per Sant Jordi, més cultura!

El Jovent Republicà valorem la cultura en el seu sentit més ampli: com a experiència de gaudi, eina de creació de ciutadania crítica, forma d'expressió i, també, pels espais compartits amb els veïns i veïnes. És per això que rebutgem qualsevol intent de limitar el valor de l'art i la cultura al valor econòmic del mercat.

Avui, Sant Jordi i dia del llibre, compartint cultura i roses arreu del territori, exercim el nostre dret a expressar-nos culturalment. És en aquest context que el Jovent Republicà, reivindiquem la literatura i totes i cadascuna de les formes d'expressió presents en aquest país, i, especialment, el nostre dret a fer-ho en català.

Per això, defensem el dret de totes les persones a produir i a gaudir d'una cultura lliure i diversa. Defensem el treball digne dels artistes i la seva llibertat creativa, la democratització de l'accés a totes les formes d'art, i una cultura popular activa i plural que gaudeixi de l'estabilitat econòmica necessària per arribar a tots els racons del país.

Ara mateix, aquests drets es veuen amenaçats per les forces descontrolades del mercat que se centren a convertir el valor artístic en lucre privat, per la creació de grans monopolis a les indústries creatives, per la desprotecció dels artistes independents i dels treballadors del sector i per la dificultat d'accés a molts espais de consum cultural en funció del nivell d'ingressos familiars.

La tasca de l'artista avui és més precària que mai i, com a conseqüència, menys lliure. A més, en les vagues dels treballadors i treballadores dels museus i teatres dels últims anys s'ha fet més evident encara la necessitat de tenir unes institucions culturals arrelades al territori, en les quals les institucions polítiques vetllin per unes condicions de treball dignes per a tothom que hi participa, siguin o no artistes.

Com a jovent d'esquerres creiem en unes polítiques actives de suport a l'accés a la cultura i la tasca artística. Volem una política que empoderi els artistes i promogui l'accés a una cultura diversa, crítica, lluny de productes industrials fets només amb voluntat de lucre. Una política que doni accés a les persones que vulguin entrar a les xarxes de producció cultural i que garanteixi l'estabilitat econòmica als espais que les joves utilitzem per expressar-nos culturalment, des de teatres i sales de música fins a ateneus, espais literaris o activitats de circ, i acosti totes les formes de cultura a totes les persones.

Per això, mantenim l'aposta per totes les formes de cultura arreu dels Països Catalans, i posem en relleu la necessitat de contribuir, com a joves que creen i en gaudeixen, en tot allò que les fa possibles; començant, avui, per totes les escriptores de la literatura catalana que donen sentit al dia de Sant Jordi.

La cultura és un dret que cada vegada és més difícil d'exercir, per canviar això nosaltres apostem per una cultura lliure d'interessos econòmics, en totes les seves formes La cultura és un dret que cada vegada és més difícil d'exercir, per canviar això nosaltres apostem per una cultura lliure d'interessos econòmics, en totes les seves formes