Segueix-nos:
< Tornar enrere

ACTUALITAT: NOTÍCIES

02.02
2022
Per un treball digne i unes relacions laborals justes: no a la reforma laboral!

El passat mes de desembre el govern espanyol va aprovar un decret llei per reformar la legislació laboral de l’Estat. Aquest fet podria haver suposat una oportunitat extraordinària per retornar els drets que s’han robat a la classe treballadora els darrers anys, però, en comptes d’això, s’ha tornat a demostrar de nou que l’Estat espanyol és un projecte fallit i sense capacitat de donar resposta a les classes populars ni al jovent precari.

La proposta de reforma laboral del govern PSOE-Podemos és completament insuficient perquè no reverteix les anteriors legislacions dutes a terme pel PP de Mariano Rajoy o pel PSOE de l’any 2010, simplement s’introdueixen matisos que no qüestionen l’estructura ni els fonaments de les normatives actuals. Just al revés del compromís que repetides vegades havia agafat el mateix executiu espanyol, que va incloure la derogació de la reforma laboral a l'acord de govern.

El Jovent Republicà denunciem que no es toquen aspectes claus com l'increment les indemnitzacions per any treballat o l'enduriment de les causes per acomiadament, dos elements que podrien revertir l'abaratiment dels acomiadaments que va implicar la reforma laboral del PP.

Un dels altres ítems perjudicials que no tomba la proposta del que hauria de ser el govern espanyol "més progressista de la història" és l'autorització administrativa dels ERO, és a dir, l'empresari continuarà prenent la decisió unilateral de fer un ERO sense el vistiplau dels poders públics.

En clau juvenil també destaca que els contractes de pràctiques encara seran exposats a la temporalitat, que es reforça el paper de les empreses de treball temporal (ETT) i les empreses multiservei que ens precaritzen o el fet que no es recuperin els salaris de tramitació, una eina que facilitava les denúncies dels acomiadaments improcedents especialment en cas de portar poc temps a l'empresa. Així mateix, també és preocupant que la nova reforma laboral habilita les empreses de treball temporal (ETT) a poder gestionar contractes fixes-discontinus, un fet que fins ara ni tan sols el mateix Tribunal Suprem, gens sospitós de ser un actor progressista, no havia permès.

Cal remarcar també que la proposta del govern de PSOE-Podemos s'ha fet amb l'acord de la patronal i els grans sindicats i ha rebut el suport de nombrosos exministres del PP i empresaris de l'IBEX-35. Per contra, és xocant que el govern espanyol s'hagi tancat en banda i hagi negat la possibilitat d'incorporar millores al projecte legislatiu, desaprofitant així la majoria d'esquerres actual al Congrés dels diputats. En conclusió, es fa evident que estem davant d'una proposta del règim del 78.

Davant d'això, el Jovent Republicà apostem per dir no a la reforma laboral, derogar de manera efectiva les reformes laborals promogudes pel PP i pel PSOE anteriorment i treballar amb l'objectiu de recuperar plenament els drets perduts i deixar enrere la precarietat juvenil.

L'horitzó laboral republicà que desitgem i pel que treballem és clar: reducció de la jornada laboral a un màxim de 35 hores, eliminació de la bretxa salarial, erradicació dels accidents a la feina, increment de recursos per Inspecció de Treball, derogació de la llei d'estrangeria, establiment d'un salari mínim professional que equivalgui a un 60% del salari mig i la promoció de la llengua catalana com a llengua vehicular. En definitiva, treballar per un marc laboral propi i la independència dels Països Catalans, l'única eina que garantirà la protecció de la classe treballadora de forma definitiva.

El Jovent Republicà aspirem a recuperar plenament els drets laborals perduts i per això diem no a la reforma laboral de PSOE-Podemos! El Jovent Republicà aspirem a recuperar plenament els drets laborals perduts i per això diem no a la reforma laboral de PSOE-Podemos!