Segueix-nos:
< Tornar enrere

ACTUALITAT: NOTÍCIES

29.10
2020
Protegim-nos per posar la vida al centre i lluitar per tots els drets!

Les Joventuts d'Esquerra Republicana, el Jovent Republicà, volem enviar una abraçada immensa, tot el suport i escalf a tots els afectats per la COVID-19 o a tothom qui té persones properes diagnosticades, confinades, ingressades o que ha perdut éssers estimats. Estem amb vosaltres. Estem també amb vosaltres, totes les persones que han vist els darrers mesos com s'interrompien els seus plans vitals, com havien d'aturar l'activitat i entrar en una etapa d'incertesa, precarietat i dificultats. La situació és extremadament greu, i sabem que arribem a una segona onada on, tot i no veure encara la llum al final del túnel, tampoc podem desesperar.

Avui més que mai tenim el repte de posar la vida al centre. Els darrers mesos hem après, i això vol dir que cap solució individualista, pretesament màgica, simple o negacionista resoldrà els reptes en l'àmbit sanitari, però tampoc en l'àmbit social, econòmic i emocional. Toca partir de la consciència col·lectiva per protegir-nos de la malaltia, i alhora reforçar la consciència col·lectiva per no deixar ningú enrere, assegurar el sosteniment i les condicions materials de dignitat per a tothom, en especial els més vulnerables. I, sobretot, consciència col·lectiva per combatre qualsevol temptativa individualista, que assenyali un col·lectiu concret – massa criminalització hem patit ja els joves els darrers mesos -, un sector concret, i atïi l'antipolítica.

Des del Jovent Republicà només podem entendre qualsevol limitació de drets individuals des de la més absoluta temporalitat, partint de la realitat epidemiològica, si no hi ha alternativa possible i millor, i imprescindiblement acompanyada de polítiques valentes socialment i econòmic per protegir la societat. Alhora, creiem que és imprescindible democratitzar les formes, els procediments i la presa de decisions perquè la ciutadania se'n pugui fer corresponsable, i alhora per evitar generar precedents negatius que reforcin les evidents temptacions autoritàries que segur voldran aprofitar-se de la situació actual.

Per això tenim clar que ho hem de fer tot per aconseguir que d'aquesta emergència sortim amb més drets i més forts, no pagant el preu els de sempre amb més desigualtats, més precarietat, més atur, menys drets i menys llibertats, com de ben segur alguns intentaran. Cal que tornem a enfortir la solidaritat mútua, a participar de les xarxes de suport, a agrair i reconèixer la feina dels sanitaris, les persones cuidadores, els treballadors públics i tota la gent que treballa per garantir subministres i serveis bàsics. Alhora, mostrem el total suport al Govern de Catalunya davant la gestió d'aquesta emergència, molt especialment al Departament de Salut, i volem posar en relleu les següents reclamacions polítiques urgents:

Reivindiquem ara més que mai el sistema públic de Salut, única garantia de cobertura i protecció sanitària universal, com es fa evident aquests dies. Les retallades d'ahir són les hipoteques d'avui que és més necessari que mai aquest sistema públic fort i dotat.

Apostem per un enfocament cívic de les mesures a prendre, que mantingui (i augmenti si és possible) les freqüències de pas del transport públic, si cal limitant-ne l'accés per evitar la saturació, i establint mecanismes de compensació per la ciutadania que hagi adquirit títols de transport i, a causa de les mesures de limitació d'activitat decretades, no els hagi d'utilitzar com tenia previst.

Cal posar totes les mesures per garantir els ingressos de treballadors i treballadores i els autònoms, si cal a costa dels beneficis de les grans multinacionals o les entitats financeres. Cal evitar que cap empresa utilitzi la crisi sanitària com a excusa per acomiadar o precaritzar.

Apostem per mesures d'organització laboral com la reducció d'hores o redistribució de torns que contribueixin a reduir risc de contagi i a minimitzar l'activitat sense que treballadors i treballadores vegin reduïts els seus ingressos. El teletreball ha de garantir sempre els drets laborals, i les empreses han de posar les eines perquè es pugui desenvolupar com és de rigor.

Exigim l'aturada dels desnonaments i de l'activitat judicial repressiva, i alhora demanem activar la llei de pobresa energètica de forma immediata i suspendre el pagament dels subministraments bàsics, hipoteques i lloguers per part de les classes populars.

Celebrem que el Govern de Catalunya aposti per mantenir les escoles obertes tant com sigui possible, alhora que demanem a les Universitats i a l'administració que situïn tots els recursos que calgui per poder desenvolupar el curs acadèmic en condicions malgrat la situació, amb l'aspiració de recuperar la presencialitat tan aviat com sigui possible.

Emplacem al Departament d'Interior a no fer exhibicions banals d'autoritarisme i a enfocar des d'una perspectiva de mediació, diàleg i proporcionalitat l'aplicació de les restriccions de moviments i activitats. No podem permetre actuacions abusives d'impunitat policial emparades ni per l'estat d'alarma ni per la llei mordassa.

I, sobretot, emplacem a tots els governs i administracions a combatre la desinformació, les contradiccions públiques i la percepció d'arbitrarietat en les mesures preses, que només confonen i perjudiquen encara més a la població. Cal un paràmetre clar i uns criteris públics definits a partir de la realitat sanitària però també a partir de les diverses realitats socials del país (territori, densitat demogràfica, sectors d'activitat, diversitats socials) que estableixin en cada situació i a cada lloc quines mesures s'aplicaran i quines es podran deixar d'aplicar.

No tenim cap dubte que col·lectivament som capaços de superar totes les adversitats, sabent que no serà un camí planer ni lineal. El que sí que és clar és que aconseguirem tot allò que lluitem, i que no podem deixar d'organitzar-nos, sindicar-nos, comprometre'ns, ajudar-nos i cooperar, com a joves, com a societat i com a país.

Cuidem-nos perquè cal seguir lluitant per les llibertats! Cuidem-nos perquè cal seguir lluitant per les llibertats!