Segueix-nos:
< Tornar enrere

ACTUALITAT: NOTÍCIES

15.12
2023
Que el capitalisme no ens consumeixi

En aquest període de festes, el capitalisme fa palès el seu poder a través del consumisme desbocat. Aquest sistema estén els seus tentacles des de diferents perspectives: laboral, sexista, ecologista i en relació amb la nostra llengua.

Des del punt de vista laboral, el capitalisme agreuja les desigualtats i la precarietat laboral; les grans empreses, en la recerca incessant d’augmentar els seus beneficis, sovint sobreexploten als treballadors, imposant jornades extenses i condicions laborals precàries, sense garantir salaris dignes ni reconeixement del seu esforç. 

En la dimensió feminista, el màrqueting associat a aquest model de consum reforça els estereotips de gènere tradicionals. Els missatges publicitaris tendeixen a reforçar la visió de les dones de forma cosificada, posant més càrregues i expectatives sobre elles, perpetuant les desigualtats i fomentant un consum sexista. 

Pel que fa a la dimensió ecologista, el consumisme causa un impacte devastador en el medi ambient. Des de la sobreproducció de plàstics i envasos fins a l'increment dels residus i l'ús excessiu de recursos naturals. Per tant, el model de producció actual produeix un greu dany ambiental que posa en perill el nostre planeta. 

Finalment, en relació amb la nostra llengua, es demostra com la globalització atempta clarament contra els drets lingüístics dels consumidors i, especialment, sobre el català, una llengua que cal defensar en tots els àmbits. 

"Que el capitalisme no ens consumeixi" és la crida del Jovent Republicà a la consciència col·lectiva. Hem de resistir a aquesta narrativa consumista, triar alternatives que respectin els drets laborals, qüestionin els estereotips de gènere, preservin el medi ambient i promoguin la llengua catalana. No obstant això, també hem d’apostar per un canvi de model, per acabar amb el sistema capitalista que ens deixa sense present ni futur i caminar cap a un nou present socialista que garanteixi els drets per tothom i un futur pel nostre planeta. 

Aquestes festes, que el capitalisme no ens consumeixi!

Cartell Cartell "Que el capitalisme no et consumeixi"