Segueix-nos:
< Tornar enrere

ACTUALITAT: NOTÍCIES

06.07
2015
Referèndum a Grècia: la democràcia s'ha imposat als dictats del mercat

Ahir, diumenge 5 de juliol els grecs van ser cridats a les urnes a fi de decidir el seu futur: Acceptar o no el xantatge dels mercats i d’unes institucions europees cada cop més desmarcades dels interessos i necessitats reals de la població. Tspiras,  davant la manca de voluntat negociadora dels membres de la Troika, va fer el que el es podia esperar de qualsevol demòcrata: Preguntar a la ciutadania i respondre amb més democràcia als desitjos interessats d’uns pocs.

El resultat del referèndum ha sigut aclaparador, un 61% pel “no” a les polítiques de la Troika i  un 38% inclinat a acceptar-les, percentatges que no deixen cap mena de dubte sobre la voluntat general d’un poble. No era el resultat que anunciaven les enquestes  ni tampoc el que volien governs com el de Mariano Rajoy, alumne predilecte de la Troika i polític poc predisposat a escoltar la veu del poble. Tot i ser assetjats per la propaganda mediàtica neoliberal i haver de suportar les privacions que suposa la limitació de la lliure disposició del diner, el poble grec ha dit valentament OXI (NO) i s'ha plantat davant la intransigència dels mercats amb fermesa aclaparadora en una mostra de gran maduresa democràtica.

Hi haurà qui des de la Troika voldrà fer creure que el poble grec ha comès una greu equivocació, i no es estrany, doncs el referèndum grec ha colpejat els pilars del dogma neoliberal. La pàtria de la democràcia ha tornat a marcar el camí: No a les polítiques d’austeritat i no al domini dels mercats sobre les persones. Tanmateix aquesta victòria només suposa l'inici d'un nou pols entre la Troika i el Govern grec, en tant que obre un ventall de possibilitats de negociació que passen des d'una solució pactada fins a l'expulsió de facto de Grècia de la Zona Euro si el BCE talla la liquiditat a la banca grega.

Les Joventuts d'Esquerra Republicana de Catalunya (JERC) creiem que la única solució plausible per a totes les parts és arribar a un acord que passi per una reestructuració del deute grec, i unes noves i més ambicioses polítiques d'estímul de l'economia a nivell europeu. Expulsar Grècia de l' Eurozona suposaria un fracàs polític estrepitós per a la Unió Europea, i una pèrdua a priori molt agosarada del nivell de vida de la població grega. Finalment creiem que la victòria d'aquest referèndum ha de suposar un nou inici en la lluita dels pobles europeus per la recuperació de la sobirania respecte als mercats, una lluita que en definitiva posi el benestar de la ciutadania al centre de les prioritats polítiques.

Fotografia de la concentració en suport al poble grec Fotografia de la concentració en suport al poble grec