Segueix-nos:
< Tornar enrere

ACTUALITAT: NOTÍCIES

15.10
2020
Reivindiquem la trajectòria de Lluís Companys, el president dels treballadors

Enguany es compleixen 80 anys de l'afusellament per part del feixisme del president Lluís Companys. Avui, el Jovent Republicà el reivindiquem a tots els pobles, viles i ciutats i volem reivindicar, també, la seva ideologia, trajectòria i acció política que el van portar a ser qui és. Lluís Companys i Jover (El Tarròs 1882 - Barcelona 1940) representa com ningú la unió entre el catalanisme i la lluita pels drets socials.

Fill d'una família benestant, va tenir clara la seva ideologia d'esquerres i republicana des de jove. Va exercir d'advocat, sempre defensant als més desafavorits. En això cal destacar dos grans àmbits d'implicació social: d'una banda amb la Unió de Rabassaires, el gran sindicat agrari del país i, d'altra banda, defensant als sindicats obreristes com la CNT.

Aquesta participació el van portar a patir la persecució de l'estat i de la patronal. Va ser un gran amic del Noi del Sucre i Francesc Layret, ambdós assassinats pels pistolers de la patronal. Va ser concretament l'assassinat de Layret el que el van portar a ser diputat a les Corts pel republicanisme.

Aquesta implicació, doncs, el va perseguir durant tota la vida. La presó i la repressió la va patir als anys 20, 30 i 40. Va ser la defensa de la institució el que el van dur a patir aquesta repressió. La Llei de Contractes de Conreu, per afavorir els rabassaires, va ser el gran precursor dels fets d'octubre, on va ser empresonat i 2 anys després alliberat per l'Amnistia al guanyar el Front Popular (Front d'Esquerres a Catalunya) les eleccions.

En el context de la Guerra Civil també volem reivindicar la seva figura: estadista i estrateg. Va voler coordinar les forces antifeixistes catalanes de la millor manera possible, entenent la realitat del país i sabent que ens necessitàvem a tots per plantar cara al feixisme. Va aconseguir parar el cop d'estat, crear les milícies antifeixistes i l'exèrcit regular. Combinar el carrer amb la institució era imprescindible per parar el feixisme a Catalunya, i així vam fer-ho.

La seva mort ens assenyala un camí. La trajectòria política i personal del president Companys ens interpel·la avui més que mai: lluitar per la llibertat del nostre poble i per la millora de la vida dels qui menys tenen és una obligació per tots els republicans.

President Companys: fa 80 anys et van assassinar, però amb aquest crim et van fer immortal. Compartim els teus ideals i lluitem per aconseguir els teus objectius, que també són els nostres.

Avui fa 80 anys van assassinar el president Companys, però aquell crim el va fer immortal. Avui fa 80 anys van assassinar el president Companys, però aquell crim el va fer immortal.