2020
Avui, s'ha aprovat al Congrés dels Diputats, la Llei Orgànica de Millora de la Llei Orgànica d'Educació (LOMLOE), l'enèsima iniciativa legislativa espanyola en matèria d'educació. És la vuitena llei educativa aprovada per les Corts espanyoles, la successora de la polèmica LOMQE, coneguda com a Llei Wert, impulsada per l'anterior govern conservador i amb majoria absoluta del Partit Popular.
S'ha fet palès, un cop més, la incapacitat de construir consensos de l'Estat espanyol, amb un sistema educatiu supeditat als constants canvis de majories parlamentàries i que en cap cas satisfà les necessitats i les demandes de la comunitat educativa, qui fa anys que demana que els pactes estables i de grans majories en matèria d'educació deixin de ser una quimera i esdevinguin realitat.
Les Joventuts d'Esquerra Republicana, doncs, volem manifestar la nostra postura sobre aquesta nova llei educativa. Celebrem que es reverteixin les regressions conservadores que introduïa l'anterior llei educativa; això no obstant, som crítics i creiem que no és llei educativa que mereix el país. Constatem doncs, una vegada més, les limitacions de l'Estat espanyol, i som conscients que l'única llei educativa transformadora la construirem des del context d'uns Països Catalans lliures.
Gràcies a la negociació d'Esquerra Republicana i altres partits, la Llei Orgànica de Millora de la Llei Orgànica d'Educació (LOMLOE) permet blindar la immersió lingüística -especialment al País Valencià, però també al Principat de Catalunya-, exercir un govern democràtic dels centres i es millora la participació de l'alumnat. Alhora, també retira els privilegis a les escoles concertades que segreguen per sexes i també incrementa la capacitat de decisió dels governs català, valencià i balear per triar el currículum escolar amb igualtat de condicions respecte al govern espanyol, a més de nombroses millores pedagògiques. I també trenca l'hegemonia de l'Església catòlica tot afavorint l'assignatura de cultura de les religions malgrat que creiem que les religions no poden tenir lloc a l'horari curricular.
Per contra, la nova llei educativa encara és insuficient en molts aspectes. Tals com la manca de perspectiva de gènere als currículums escolars, el model d'escola neoliberal que afavoreix les avaluacions per competències, no es fa un reconeixement a la funció de la Formació Professional i no blinda l'augment de recursos econòmics en inversió pública. Cal recordar que actualment l'Estat espanyol destina menys del 4% del PIB en educació.
En definitiva, després de 7 anys de vigència de la Llei Wert, avui celebrem que s'hi posi fi amb aquesta nova llei educativa. Malgrat que és clarament insuficient en molts aspectes, és un avenç important per la comunitat educativa d'arreu dels Països Catalans. Han estat molts anys de lluita on, des dels carrers i des de les escoles i instituts, s'ha mostrat un rebuig unànime a la LOMQE amb l'estudiantat en peu de guerra. Alhora, constatem que l'única llei educativa transformadora per les nostres escoles i instituts serà la que es pugui fer des de la República dels Països Catalans.