Segueix-nos:
< Tornar enrere

ACTUALITAT: NOTÍCIES

21.02
2017
Una seixantena de joves participem a la jornada prèvia a la manifestació #VolemAcollir

El passat dissabte 18 de febrer, les JERC vam organitzar una jornada de formació sobre política internacional, drets de les persones refugiades i combat de l’extrema dreta, en el marc de les jornades constituents per tal de treballar el model República Catalana que volem pel jovent. Una seixantena de joves es van reunir a gaudir de la jornada durant el matí previ a la manifestació #VolemAcollir.

La jornada, celebrada al Centre Cívic Urgell de Barcelona, va començar amb una ponència de l’historiador i militant de les JERC, Marc Morató, sobre el conflicte de Síria, que va permetre entendre millor quina ha sigut la història del país en els darrers anys i quin ha estat l’origen del conflicte latent a Síria darrerament. La xerrada ens va ajudar a comprendre la plurinacionalitat siriana i també a aclarir quins actors geopolítics hi juguen un paper rellevant. Així, vam poder identificar quins actors estan involucrats i quins han quedat exclosos en les negociacions de pau.

Seguidament, es va dur a terme una taula rodona sobre polítiques migratòria a la Unió Europea i als Països Catalans, en què van intervenir la Maria Dantas, membre d’Unitat contra el Feixisme i el Racisme, la Maria Fàbregas, politòloga, voluntària al camp de refugiats d’Eleonas i militant de les JERC, i l’Ana Surra, diputada d'ERC al Congrés) en què es van alternar anàlisi social, jurídic i polític amb experiències personals de cadascuna de les convidades. L’Ana Surra, des de la seva perspectiva com a persona migrada, va destacar la importància d’aturar la guerra i la necessitat d’integrar a la societat aquelles persones que han d’emigrar del seu país. També va criticar la manca de voluntat per part del govern espanyol. Per altra banda, la Maria Dantas va criticar la dicotomia entre refugiada i migrant econòmica i va emfatitzar en una sèrie d’aspectes que no han estat tractats pels mitjans. Va parlar de l’Europa Fortalesa, desemmascarant l’elevat pressupost destinat a protegir fronteres, va criticar l’externalització d’aquestes i va posar sobre la taula el cost humà d’aquesta crisi, tant amb les devolucions en calent com amb les pèssimes condicions d’acollida. Per acabar, la Maria Fàbregas va mostrar la part emocional d’aquesta tragèdia, demostrant la impotència que sentia des de la distància i explicant les condicions de les persones que viuen als camps.

Després d’una pausa va ser el torn de la taula rodona sobre el combat de l’extrema dreta, en què van intervenir l'Helena Castellà (politòloga, autora de l’informe “L'extrema dreta, un fenomen europeu” i militant de les JERC), Jordi Borràs (fotoperiodista) i David Minoves (president del CIEMEN i exportaveu de les JERC). El Jordi Borràs va començar explicant la pluralitat de l’extrema dreta i com aquesta s’ha reinventat i actua reaccionàriament. També va destacar que tot i que s’hagi aconseguit reduir la influència de Plataforma per Catalunya, a Espanya l’extrema dreta ha guanyat. El David Minoves va destacar aquest canvi de discurs i imatge i va explicar com UCFR es va crear per desenmascarar el feixisme, combatre’l i crear aliances. També va avisar que aquesta situació pot tornar a passar. Finalment, l’Helena Castellà va relacionar la nova extrema dreta amb l’acollida de refugiades i el Brexit i va explicar com aquests discursos estan creixent als països europeus i dins del mateix Parlament Europeu. Per acabar, va donar consells per combatre l’extrema dreta, com la xarxa antirumors o l’exemple d’Exit Deutschland.

La jornada va acabar amb un torn de debat i conclusions, en què es va destacar l’interès en les temàtiques tractades en el jovent del país, i es va emplaçar als assistents a seguir treballant per garantir els drets de totes les persones, vinguin d'on vinguin

Fotografia de després de la jornada, a la manifestació #volemacollir Fotografia de després de la jornada, a la manifestació #volemacollir