Segueix-nos:
< Tornar enrere

ACTUALITAT: NOTÍCIES

29.01
2020
Uns pressupostos per fer possibles les reivindicacions dels moviments juvenils

Aquest dimecres 29 de gener, després d'uns moments d'incertesa, finalment el govern de Catalunya ha aprovat la llei de pressupostos i l’ha presentat davant Parlament català. Les Joventuts d’Esquerra Republicana celebrem que es tirin endavant perquè ni el jovent ni Catalunya es poden permetre enterrar uns pressupostos que treballen per l’accés a la universitat i a l’habitatge digne i que posen recursos per combatre la violència masclista i l’emergència climàtica.

Els nous comptes, que deixen enrere els que estaven prorrogats des del 2017, permeten revertir les retallades, comencen a recuperar i fer avançar drets socials i reactiven la incidència del sector públic en l’economia.

En un context difícil, celebrem l’increment de la despesa i la focalització en les partides de despesa social, però també, i especialment, que encarin quatre reptes globals que fins ara eren molt vius en la mobilització social però poc visibles a les institucions, i en els quals, el jovent hem sigut la punta de llança: fer front a l’emergència climàtica, la lluita contra les violències masclistes, la crisi habitacional i la reivindicació de la rebaixa del 30% de les taxes universitàries.

Per una banda, la millora del transport públic, l’impost sobre les emissions de carboni dels vehicles i el compromís d’incorporar les clàusules ambientals als contractes públics ens han de permetre forçar les empreses a assumir responsabilitat per fer front al canvi climàtic, i l’ampliació del pressupost en la lluita contra les violències masclistes, a més de la incorporació de l’anàlisi de gènere en totes les polítiques públiques han d’institucionalitzar el que el moviment feminista reivindica omplint places i carrers.

De l’altra, la base per a la millora de la situació del jovent d’aquest país és la possibilitat d’emancipar-se en condicions d’estabilitat econòmica i personal, per això, celebrem l’ampliació del pressupost destinat a l’adquisició i a les noves promocions de lloguer públic, així com l’ampliació del pressupost per fer front al sensellarisme i la destinació de recursos per eliminar la llista d’espera de la mesa d’emergència habitacional.

Al costat de la lluita dels i les joves per unes vides dignes, entenem que era important revertir les retallades ideològiques dels governs d’Artur Mas, i com a joves celebrem especialment les dotacions pressupostàries destinades a educació, com l’aplicació de la reducció del 30% de les taxes universitàries, que haurien de permetre l’accés dels fills i filles de les classes treballadores a la universitat, i la recuperació del finançament de les escoles bressol per part de la Generalitat, de manera que es facilita la conciliació laboral i familiar de les mares, es garanteix la igualtat d’accés i d’oportunitats des de ben petits i s’ajuda els municipis que tenien dificultat a l’hora de finançar-les.

D’altra banda, el Departament de Salut ha recuperat el nivell de despesa d’abans de la crisi que ens ha de permetre fer front a les necessitats del jovent afectat per les noves addiccions i els trastorns de salut mental que afecten especialment aquelles persones d’entorns familiars i socioeconòmics vulnerables, com són l’addicció al joc. I per donar-hi resposta, el Departament està elaborant la Llei d’addiccions que anirà acompanyada de la dotació pressupostària per fer front tant a les addiccions comportamentals i socials com a les addiccions a substàncies. També, l’increment de més de 900 milions d’euros permetrà millorar les condicions laborals dels professionals de la salut i així poder garantir una bona salut pública i preventiva a tothom.

Davant d’unes necessitats socials creixents, fer polítiques d’esquerres és utilitzar les institucions per ser rellevant en el dia a dia de les persones i prendre decisions que redistribueixin la riquesa, per això és important que s’augmentin els impostos a les rendes més altes i es penalitzi l’herència de grans riqueses, evitant multiplicar les desigualtats a mesura que avancen les generacions.

Les solucions als problemes dels i les joves d’aquest país no vindran, només, de les institucions, sinó de la mobilització popular que doni cobertura a decisions polítiques que, de ben segur, no serien les preferides per les grans empreses i rics, però creiem que van en la línia de començar a respondre a les necessitats del jovent i de la classe treballadora.

Celebrem que finalment es tirin endavant els pressupostos, positius pel conjunt del país però també per fer realitat moltes de les reivindicacions del jovent Celebrem que finalment es tirin endavant els pressupostos, positius pel conjunt del país però també per fer realitat moltes de les reivindicacions del jovent