Segueix-nos:
< Tornar enrere

ACTUALITAT: OPINIONS

21.02
2021
D'abusos i violències i de com capgirar-ho tot

El jovent gairebé mai no tenim el privilegi d’estar al centre del debat públic, per això, malgrat que sigui per rebre crítiques i criminalitzar-nos, ho volem aprofitar per posar al centre la situació que vivim la immensa majoria de nosaltres.

Des de fa molts anys, massa, el sistema impedeix que els joves puguem construir els nostres projectes de vida. Això és una realitat que es demostra amb dades preocupants com l’elevat atur juvenil o la impossibilitat d’emancipar-nos i viure fora de casa els nostres pares, dades cròniques que amb l’arribada de la pandèmia i el seu fort impacte emocional han provocat que ja hi hagi els primers estudis que apunten que els joves hem rellevat a la gent gran com a col·lectiu més vulnerable de la nostra societat. No veure la situació crítica dels joves és negar la realitat.

A tota aquesta precarietat estructural, se li suma una repressió constant de l’Estat espanyol, que està perseguint a gairebé 3.000 independentistes, molts d’ells joves que van participar en les protestes contra la sentència també repressiva que va condemnar a 100 anys els presos polítics catalans. En aquesta darrera setmana a la llarga llista de la vergonya de víctimes de la repressió se li ha sumat el cantant de rap Pablo Hásel i els carrers han respost amb indignació i fúria. El Jovent Republicà volem posar en relleu que allò que seria veritablement preocupant és que s’hagués posat a la presó un cantant per les seves lletres i que ningú s’hi hagués solidaritzat.

I enmig d’aquestes protestes, veiem com altre cop l’actuació dels Mossos d’Esquadra torna a ser carregada d’abusos i males pràctiques. Errors gravíssims que s’acumulen des de fa massa temps i que cal posar-hi remei de forma urgent, també assumint responsabilitats per part dels qui han pres decisions com encapsulament de la nit de dissabte al barri de Gràcia de Barcelona. Perquè més enllà d’eslògans o declaracions de condemna, el que és necessari i imprescindible és un nou model de seguretat republicà que compti amb una policia democràtica que defensi drets, rebutgi les discriminacions i pari els peus als abusos.

És necessària i imprescindible una gran auditoria rigorosa, eficaç i diligent que revisi les actuacions de la BRIMO i l’ARRO i que depuri a tots els agents que hagin comès abusos i hagin tingut actuacions contràries als protocols policials.

És necessari i imprescindible dotar de major pressupost i independència la Divisió d’Afers Interns (DAI) i la Divisió d’Avaluació de Serveis (DAS) per tal que puguin fiscalitzar eficientment el cos.

És necessari i imprescindible regular els procediments de detenció i actuar davant de qui cometi detencions arbitràries o identificacions aleatòries en les manifestacions.

És necessari i imprescindible augmentar el protagonisme del cos de mediació en els casos de mobilitzacions, duent a terme una mediació sempre abans d’una intervenció policial.

És necessari i imprescindible revisar els protocols d’actuació en mobilitzacions per assegurar que l’ús d’eines policials per a la dispersió i contenció siguin el menys lesives per a la població. La pèrdua d’un ull per part d’una jove aquesta setmana és absolutament intolerable i no pot tornar-se a produir.

És necessari i imprescindible establir nous criteris de formació i d’accés dels cossos d’antiavalots, així com aplicar criteris de formació en perspectiva de gènere i no discriminació per motius d’origen.

És necessari i imprescindible que el Govern espanyol derogui d’una vegada per totes la llei mordassa i retiri les injúries a la corona del codi penal, tal com vam exigir des del Congrés dels diputats aquest octubre.

Totes les institucions públiques han de tenir procediments de rendició de comptes que funcionin bé, siguin públics i transparents, i això ha de ser especialment així quan estem parlant de les autoritats que tenen el monopoli de l'ús de la força. Totes les institucions públiques s’han de posar a treballar per donar resposta a les necessitats vitals del jovent. Cal un canvi ferm en defensa del dret a protesta i en defensa de les condicions materials dels joves. Organitzem-nos i no demorem més el canvi, el país no ho permetria.

És necessari i imprescindible és un nou model de seguretat republicà, democràtic i lliure d'abusos