Segueix-nos:
< Tornar enrere

ACTUALITAT: OPINIONS

08.02
2023
Visió de futur, una qüestió de país

El compromís del Jovent Republicà amb i pel territori es manté intacte, i és que defensem uns Països Catalans lliures d’especulació i respectuosos amb el medi ambient. 

En política, una victòria col·lectiva ha de ser celebrada, però sempre et queda aquell sentiment d’haver pogut aconseguir alguna cosa més. És el que passa amb l’acord de pressupostos que van signar el Govern de la Generalitat de Catalunya i el Partit dels Socialistes de Catalunya. S’ha de fer una visió global del que suposa aquest acord, de les partides pressupostàries concretes, però també dels acords extrapressupostaris. Precisament, aquests últims són on el PSC va voler centrar la negociació, volent imposar un model de país que no mira cap al futur i que només se centra en els seus propis interessos.

El Jovent Republicà ens hem posicionat en més d’una ocasió en contra de l’ampliació de l’aeroport del Prat, en contra del Hard Rock i també en contra del Quart Cinturó, i ho hem fet des de la convicció i la fermesa que se’ns requereix, perquè volem construir un país posant la vida al centre: la nostra vida i la del planeta. Som conscients del moment de la història que ens ha tocat viure i és amb aquesta consciència -i coherència- que denunciem el model sociovergent que tants anys porta destruint el territori i que ho vol continuar fent.

Per què defensar el projecte del Hard Rock al Camp de Tarragona que, no només té un impacte mediambiental negatiu, sinó que també és perjudicial pel que fa a la salut mental? Promoure la ludopatia no hauria de ser una prioritat per a cap formació política amb un mínim de sentit de la responsabilitat col·lectiva. Ara, que per fi es comença a parlar de la importància de la salut mental i, especialment, en el jovent, no ens podem permetre apostar per casinos. El Camp de Tarragona viu, des de fa dècades, immers en una situació econòmica que posa la seva població entre l’espasa i la paret: entre un model turístic de borratxera de la pitjor mena i una indústria química profundament contaminant que retalla la salut de centenars de milers de ciutadans. Com a país, hem de caminar cap a una reducció i reconversió del turisme i la indústria contaminant d’aquestes comarques, que deixi enrere la depredació del territori i que permeti un model econòmic pròsper i respectuós amb la vida de les persones i el medi ambient.

Per què ampliar un aeroport i augmentar tones i tones d’emissions de CO2 en un context de crisi climàtica alarmant? Augmentar la capacitat i quantitat de vols amb la finalitat de convertir el Prat en un hub internacional posa en risc la biodiversitat del Delta del Llobregat i les Zones d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA). La sostenibilitat del transport aeroportuari passa, doncs, per eliminar els vols de radi curt i que aquests siguin substituïts per transport ferroviari, i per reduir el nombre de vols en absolut. Hem de reduir les emissions del transport i allunyar-nos d’un sistema econòmic basat en el monocultiu turístic. És imprescindible treballar per una diversificació econòmica que deixi enrere l’estacionalitat, precarietat, temporalitat i inestabilitat del turisme i que permeti un futur digne pel jovent dels Països Catalans.

Per què advocar pel Quart Cinturó i construir més carreteres en detriment d’espais agrícoles i naturals del Vallès? La situació de les connexions ferroviàries entre les capitals vallesanes i amb la resta del Principat és deficient, tenint en compte el gruix de la població que hi viu i les seves necessitats. Només un 13% de la mobilitat diària dins el Vallès es realitza en transport públic, una realitat que evidencia la veritable necessitat en matèria d’infraestructures del Vallès: la millora i promoció de la xarxa de transport públic, en particular, ferroviari. Tal com diu l’Ona Martínez, regidora i candidata a l'alcaldia de Terrassa: “Hem de defensar un model de mobilitat i infraestructures que mira endavant i no enrere, que pensa en el futur i no en el passat, que és respectuós amb el territori i que sap que la nostra Anella Verda és el bé més preuat que tenim i que protegir-la és garantir una millor salut mental”.

El compromís del Jovent Republicà amb i pel territori es manté intacte, i és que defensem uns Països Catalans lliures d’especulació i respectuosos amb el medi ambient. Assumim els reptes, les oportunitats i les contradiccions que suposen aprovar uns pressupostos amb aquells partits que viuen en una altra època, però, al mateix temps, seguirem denunciant la sociovergència irrespectuosa amb els nostres conciutadans i amb el medi ambient!

Roger J. Palacín
  • Roger J. Palacín
  • Secretaria d'Ecologisme