< Tornar enrere

ACTUALITAT: NOTÍCIES

01.11
2019
Condemnem la criminalització del jovent i instem a traçar una estratègia comuna en el si del moviment juvenil

Comunicat de les Joventuts d'Esquerra Republicana de Lleida, el Jovent Republicà de Lleida, en relació a l’actual moment del moviment juvenil

Les Joventuts d’Esquerra Republicana de Lleida, després d’unes setmanes convulses i on l’estudiantat i el jovent hem estat a l’alçada del moment històric i hem liderat les grans mobilitzacions en resposta al judici del procés, hem arribat a una sèrie de consideracions sobre quin ha de ser el rol del moviment juvenil tant als carrers i a les institucions; tant pel que fa a la valoració de les setmanes passades com pel que fa a properes setmanes.

Pel que fa a les setmanes anteriors, vam poder presenciar com el moviment estudiantil, en especial les assemblees de facultat i d'instituts, van mobilitzar a moltíssimes estudiants que, cansats de la repressió espanyola, van omplir els carrers i van desbordar les forces d'ocupació tant espanyoles com catalanes. Van ser mobilitzacions massives i guanyadores, amb uns objectius concrets, i que van tenir una resposta molt positiva no només pel conjunt de l'estudiantat sinó també en el si del moviment d'alliberament nacional. Malgrat la repressió policial en tots els fronts, el moviment estudiantil i juvenil van ser claus en la conscienciació i l'autoorganització del jovent, i un d'aquests exemples és l'ocupació del rectorat de la Universitat de Lleida durant tota la setmana, un espai aïllat de la repressió i que va ser símbol de l'apoderament juvenil. Tot i això és evident que algunes mobilitzacions no van ser concorregudes per part de l’estudiantat per la desorganització i la poca sensibilitat amb les realitats de cada centre, pel que també assumim part de l’autocrítica com a part imprescindible del moviment estudiantil. Les Joventuts d'Esquerra Republicana també hi vam ser i també vam patir la brutalitat policial com a militància, vam ajudar a que totes les mobilitzacions fossin exitoses tot assegurant els mitjans necessaris per a que els espais unitaris d'autoorganització estudiantils. També valorem molt positiva l'agenda de mobilitzacions sostingudes pel moviment independentista popular, com els Comitès de Defensa de la República, i que ens serveixen per veure que només la mobilització constant ens farà arribar més aviat als nostres objectius polítics.

Aquestes últimes setmanes hem vist com les institucions locals, l’Ajuntament, s’han posicionat en contra de la judicialització de la política tot fent una declaració institucional, assistint a l’assemblea de càrrecs electes com també participant de les mobilitzacions als carrers -també les juvenils- i celebrant un ple municipal extraordinari. Ho valorem molt positivament, i celebrem que la Paeria avanci en aquest camí per no quedar despenjats de la resta del país. L’Ajuntament de Lleida, com vam dir també en campanya electoral durant les eleccions municipals, no podia restar desconnectada de la realitat del país i havia d’assumir un rol protagonista pel que fa a la defensa dels drets civils i polítics i en favor de l’exercici efectiu del dret a l’autodeterminació, i està demostrant -de manera correcta des del nostre punt de vista- que així és. No obstant creiem que certs membres del govern municipals, inclosos regidors d’Esquerra Republicana-Acord Municipal, han fet declaracions criminalitzant el jovent tot titllant-lo de violent i equiparant la violència policial amb l’autodefensa juvenil. Condemnem aquestes declaracions, i demanem una rectificació pública a tot el jovent organitzat que està sent realment la força motriu que està demostrant una capacitat de mobilització i constància referent dins el moviment juvenil. A més, rebutgem tota actitud de condescendència i de paternalisme adult que practiquen aquests, sobretot pel que fa a la nostra estratègia de lluita actual. Així doncs, el Jovent Republicà de Lleida lamentem que part de regidores i regidors del govern municipal, inclosos del grup municipal d’ERC-AM, ens criminalitzin per manifestar-nos i plantar cara a les forces d’ocupació que ens reprimeixen dia rere dia.

Pel que fa a les properes setmanes, creiem que les organitzacions juvenils hem de traçar una estratègia comuna entre els diferents actors de la ciutat per tal d’establir objectius comuns per tal d’enfortir el moviment juvenil. Creiem que, només des d’aquesta unitat estratègica, seguirem capaces i capaços de seguir mobilitzant al jovent com hem aconseguit aquestes setmanes i podrem arribar a victòries que ens permetin seguir avançant en el camí de l’autoorganització i l’apoderament juvenil. En aquest sentit, pel que fa al moviment estudiantil, apostem per la creació d’una Coordinadora d’Assemblees d’Instituts (CAI) que faria de nexe comú entre totes les assemblees d’estudiants de secundària ja implantades a la ciutat i cada vegada amb més arrelament i més incidència en la tasca política de conscienciació de l’estudiantat més jove. Pel que fa a nivell universitari també volem reconèixer el treball incansable dut a terme per part del CdR UdL i també per la resta d’assemblees de facultat, que han estat punta de llança del moviment i que han obert la porta a moltes i molts estudiants a l’organització i a la mobilització militant, i per això pensem que són espais que s’han de potenciar i que han de rebre tot el recolzament per part dels òrgans interns de la universitat i de les institucions pertinents.

A nivell institucional, creiem que les institucions han de seguir denunciant la vulneració flagrant de drets i llibertats que patim el jovent. Per aquest motiu creiem, des del nostre parer, que s’han d’investigar tot el conjunt d’abusos policials perpetrats per les forces d’ocupació aquestes últimes setmanes i s’ha d’instar a les administracions a revisar els protocols policials. La Paeria no pot restar passiva mentre els cossos policials ataquen el jovent de manera indiscriminada i amb totalment impunitat. S’ha d’activar els procediments interns municipals corresponents per tal de mostrar públicament el suport al jovent i a l’estudiantat represaliat. I a més, creiem que l’Ajuntament ha de protegir, amb tots els mitjans possibles, les persones migrades acusades de crear aldarulls i que actualment tenen una ordre d’expulsió. No podem permetre que la màxima institució de la ciutat resti impassible davant aquesta situació de racisme institucional.

En conclusió, les Joventuts d’Esquerra Republicana ens sentim molt orgullosos de les últimes mobilitzacions encapçalades pel moviment juvenil i estudiantil, i animem a tot el jovent a seguir amb l’agenda de mobilització constant i massiva. A més, animem a teixir una estratègia comuna de tots els actors juvenils i estudiantils com abans millor per seguir enfortint la lluita juvenil que s’ha demostrat referent en el si del procés d’alliberament nacional. I pel que fa a les institucions, animem a la Paeria a abandonar la criminalització del jovent i l’instem a que passi als fets i també condemni i investigui els abusos policials.

NOMÉS LLUITANT TENIM FUTUR!

Manifestació estudiantil de l'octubre del 2019 a la ciutat de Lleida Manifestació estudiantil de l'octubre del 2019 a la ciutat de Lleida