< Tornar enrere

ACTUALITAT: NOTÍCIES

15.06
2019
La lluita juvenil, a la Paeria! Comença la Lleida republicana!

Comunicat de les Joventuts d'Esquerra Republicana de Lleida, el Jovent Republicà de Lleida, en relació a la victòria d’ERC a les eleccions municipals i l’elecció de Miquel Pueyo com a nou paer en cap de la capital del Segrià

Després de les eleccions municipals del 26 de maig d’enguany, on la ciutadania de Lleida va donar la victòria a Miquel Pueyo com a nou alcalde de la ciutat i Esquerra Republicana com a força més votada, el Jovent Republicà de Lleida volem fer una sèrie de consideracions al respecte. Celebrem que la capital del Segrià hagi votat canvi després d’una quarantena d’anys de governs del PSC, que han apuntalat polítiques nocives contra nosaltres, les i els joves, i que s’han anat intensificant també amb l’anterior legislatura municipal amb el pacte amb Ciutadans i el Partit Popular.

Durant tots aquests anys, les Joventuts d’Esquerra Republicana han estat lluitant, incansablement, per desemmascarar les obres de govern del PSC, combatent-lo a les institucions i als carrers. El pacte contra el català, l’espoli d’obres d’art sacre del Museu de Lleida, la pervivència del franquisme als carrers de Lleida, la conversió del Roser en parador nacional, la degradació del centre històric, l’empitjorament de les condicions de vida de les classes populars de la ciutat, les inhibicions dels líders del Partit dels Socialistes durant la repressió policial exercida durant el Referèndum d’Autodeterminació del primer d’octubre de 2017, i són només algunes de les moltes polítiques que han anat executant els executius socialistes des de la seva arribada al poder ara ja fa quaranta anys. Han estat polítiques reaccionàries, poc democràtiques i radicalment en contra de la majoria social de Lleida. És per tot això que també volem agrair a tot el conjunt d’entitats i moviments socials, com també la militància de la nostra organització, que al llarg d’aquests anys s’han hagut d’enfrontar a uns desgoverns dèspotes i que poc responien al jovent d’aquesta ciutat. Gràcies al fil roig del combat de moltes organitzacions, moviments socials i entitats, tambés les Joventuts d’Esquerra Republicana s’ha aconseguit que el canvi honest i republicà arribi a la Paeria després de 40 anys.

Com hem dit, quasi mig segle de governs del PSC, que han estat protagonitzats per unes privatitzacions massives, per una gestió clarament ineficient del deute, l’opacitat sistemàtica i el clientelisme recurrent de les institucions, per una poca sensibilitat amb les polítiques de memòria històrica, per la igualtat, s’han acabat amb l’arribada de Miquel Pueyo a l’alcaldia el juny de 2019. Considerem que una gran part de la victòria que Esquerra Republicana ha aconseguit a les urnes ha estat gràcies a la mobilització del jovent de Lleida, que després d’estar quaranta anys silenciat i oblidat de les polítiques municipals, ara s’han rebel·lat democràticament contra aquests governs contraris als interessos de les i dels joves de la capital del Segrià. El jovent hem estat el col·lectiu que ha patit més les conseqüències d’aquests 40 anys de governs del PSC, i alhora els que hem fet possible que Lleida canvi de dinàmiques i opti per esdevenir una ciutat republicana. Per aquest motiu, volem donar les gràcies a totes i tots les i els joves que han fet confiança al projecte d’Esquerra Republicana aquestes eleccions municipals, i que evidentment també ha tingut el protagonisme del Jovent Republicà, i que han materialitzat aquest canvi que el jovent tant necessitava. Podem afirmar que la lluita juvenil serà present a la Paeria i serà prioritària per les polítiques municipals. El jovent ha protagonitzat el canvi d’hegemonia a la Paeria, i ara des de la Paeria també protagonitzarà la transformació que la necessitat necessita per situar les i els joves al centre.

Fa menys d’un any, quan Fèlix Larrosa accedí a l’alcaldia vam prometre que el Jovent Republicà no descansaria fins expulsar democràticament els sequaços del 155 i l’espanyolisme del govern municipal. Aleshores, proclamàvem que Larrosa era un simple recanvi del PSC per evitar que el principal municipi del Segrià esdevingués una capital republicana. La ciutadania ha parlat, i el jovent alçat ha decidit que el republicanisme progressista sigui la principal força política de la Paeria, amb les polítiques juvenils per bandera.

No obstant, per les Joventuts d’Esquerra Republicana de Lleida, la lluita no s’ha acabat. Les reivindicacions per una ciutat més justa, més amable, i menys nociva per nosaltres encara perdura. Els lligams del PSC, de l’espanyolisme i del capital encara segueixen vius, i els seguirem combatent als carrers. És per això que afirmem que, tot i que Esquerra Republicana governi l’Ajuntament de Lleida, el Jovent Republicà seguirem als carrers, el nostre principal espai d’acció política, per seguir capgirant les nostres realitats, revolucionant les nostres quotidianitats, i millorant les nostres condicions materials de vida conjuntament amb molts més col·lectius. Hereves i hereus de moltes generacions de lluita a la ciutat, sabem que tot i que les institucions ara podran respondre millor les nostres problemàtiques, mai podrem substituir els carrers pels organismes públics, que han estat corromputs per uns poders ocults, opacs i antidemocràtics que han estat governant d’esquenes als més desfavorits d’aquesta ciutat. Nosaltres seguirem als carrers com sempre hem fet, col·laborant estretament amb el nou govern municipal per representar millor els nostres interessos, però essent conscients que els carrers és d’on creiem que podem transformar millor les nostres vides. Com vam dir en campanya electoral, el Jovent Republicà no som comparsa de ningú i serem el soci més fidel dels moviments socials i de la lluita de les classes populars de la ciutat.

Així doncs, les Joventuts d’Esquerra Republicana de Lleida reivindiquem la victòria republicana de les passades eleccions del mes de maig, gràcies a la important mobilització de moltes i molts joves, i que va permetre que Miquel Pueyo fos escollit nou paer en cap. No defallirem als carrers -juntament amb tot el teixit alternatiu de la ciutat- per seguir sent l’altaveu del jovent i per aconseguir que aquesta sigui una ciutat que ens mereixem i on realment siguem els protagonistes. La Lleida Republicana ha arribat, i el jovent republicà, socialista, feminista i ecologista ens deixarem la pell per a que la nostra ciutat estigui a la nostra alçada.

Miquel Pueyo, nou alcalde de Lleida Miquel Pueyo, nou alcalde de Lleida