< Tornar enrere

ACTUALITAT: NOTÍCIES

31.03
2012
Les JERC-LLEIDA ens sumem a la Vaga General

Les JERC Lleida ens vam adherir a la Vaga General del passat dijous, junt amb milers de lleidatans i lleidatanes. No només contra la reforma laboral. També contra les retallades en la despesa pública i social, l'onada de desnonaments, anteposar la reducció del dèficit públic als drets dels treballadors i treballadores. A les 12 del migdia, davant del rectorat es va organitzar una manifestació on hi van acudir un gran nombre d'estudiants i professors, junt amb altres entitats de Lleida. També vam estar presents a la manifestació que es va dur a terme a les 18 de la tarda des de Ricard Vinyes fins a la Subdelegació del Govern. També es van organitzar diferents piquets a les principals empreses i sectors de la indústria.

Amb l'excusa de la crisi,  el conjunt de la ciutadania, i, en especial, la classe treballadora, estem patint atacs contra els nostres drets que empitjoren les nostres vides. El govern del PP, amb el vergonyós suport de CiU, mutila els drets dels treballadors. Aquesta nova reforma laboral és el major atac de la dreta espanyola i catalana a tot el conjunt de la població en molts anys. Fan servir els vots de les eleccions per a enganyar i promoure polítiques adreçades només a afavorir a aquells que més tenen, els més rics, les entitats financeres, els accionistes, les multinacionals i les grans entitats financeres. 

Les Jerc no podem estar a favor d'una reforma laboral que promou més precarietat, més facilitats pels empresaris, amb acomiadament totalment lliure al primer any, més inseguretat en les condicions de treball, que permet que l'empresa pugui modificar les condicions de treball pactades amb poques restriccions i que els treballadors ens haguem d'adaptar a les necessitats de la producció, del mercat, o simplement, de la voluntat dels empresaris. La Reforma també s'introdueixen modificacions que permeten fer canvis en gairebé totes les parts de la relació de treball: en les funcions (conegut com a mobilitat funcional), en el centre de treball (mobilitat geogràfica), i en la quantia de salari, l'horari de la jornada... (modificació substancial de les condicions de treball).

I no només això. Per facilitar l'aplicació de mesures col·lectives, com l'acomiadament, la suspensió de contracte laboral, la reducció de jornada...  no es  requerirà l'autorització administrativa. Desapareix així el concepte D'expedient de Regulació d'Ocupació (ERO), i els treballadors se sotmetràn només a la desició de l'empresari, sense cap mena de control extern que garanteixi el bon funcionament i la metodologia correcta. I si no estem dacord, haurem d'esperar que la desició arribi al jutjat. 

Els canvis introduïts també volen reduir la força col·lectiva de la classe obrera, i així, també es modifiquen algunes de les previsions sobre els convenir col·lectius i es dóna prioritat al convenir d'empresa. Aquest canvi pot provocar un efecte dominó, doncs si una empresa aconsegueix rebaixar les condicions, la resta d'empreses del sector tindran més força per fer el mateix i justificar la seva mesura.

També s'eliminen algunes garanties pel treballador, com ara que els canvis de funcions s'han de fer respectant la dignitat del treballador /a i sense perjudici de la seva formació i promoció professional. Es podrà acomiadar un treballador/a en cas de malaltia sense cap referència a la taxa d'absentisme de l'empresa, i amb una indemnització de només 20 dies per any treballat. També es podrà acomiadar a 20 dies quan l'empresa travessi determinades circumstàncies econòmiques, tècniques o organitzatives. 

Amb la reforma laboral del PP i CiU la relació laboral podrà ser modificada en qualsevol moment segons la voluntat de l'empresari/a, sempre que no tinguem la força necessària per impedir-ho.

La reforma del mercat de treball ens fa a tots més precaris. Des de que s'ha iniciat la crisi som les classes populars les que n'estem patint les conseqüències. Els ajuts del govern (central i autonòmic) només han beneficiat als bancs i a les grans empreses. Mentre ells reben ajuts finançats amb els nostres diners, nosaltres ens hem quedat a l'atur, no podem pagar les pensions, ens redueixen els ajuts socials fins a nivells d'almoina, i ara toca la reforma laboral.

La justifiquen dient que garanteix una major flexibilitat del mercat i així crear més ocupació. Però això només beneficia l'empresari. Facilitar els acomiadaments no facilita la creació d'ocupació. Només facilita que les empreses tinguin més confiança i puguin fer i desfer segons els beneficis sense tenir en compte els treballadors. El que volen de veritat  els empresaris, amb l'ajut del governs, és aprofitar la crisi per reduïr els drets dels treballadors/es tant com es pugui, convertint-nos en mà d'obra dòcil i barata.

Els joves som una de les parts més afectades ja que ens trobarem amb contractes precaris, tenir menys drets si podem treballar i estar totalment a mercè de les desicions de l'empresari. Els universitaris, a més, amb la pujada de les matrícules a partir de Septembre. 

Des d'aquí, exigim: 
- La retirada d'aquesta reforma laboral. Que el Govern escolti aquest milions de ciutadans que es van manifestar,
-Una renda bàsica universal a tots els ciutadants pel sol fet de ser-ho,
-Que aturin les retallades dels serveis públics. Educació i Sanitat de qualitat,
-Una reforma fiscal que permeti distribuir de forma justa la riquesa que produïm tots i totes,
-Jubilació digna als 60 anys,
- Control sindical en totes les empreses.


No podem donar ni un pas enrere amb els drets que ens han constat tant d'aconseguir.