< Tornar enrere

ACTUALITAT: NOTÍCIES

24.01
2017
Les JERC-Lleida i ERC Lleida demanen al govern de la Paeria que canviï el nom del carrer Alcalde Areny pel de la mestra a l’exili Elvira Godàs

"Homenatge a Elvira Godàs professora exiliada durant la dictadura, filla de Victorina Vila i Frederic Godàs."

Les JERC-Lleida, el grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem i la secció local d’ERC a Lleida han reclamat aquest dimarts a l’equip de govern de l’Ajuntament de Lleida que retiri el nom d’Alcalde Areny del nomenclàtor de carrers –un dels vuit carrers amb noms de persones vinculades al franquisme- i dediqui aquesta via a la mestra lleidatana Elvira Godàs i Vila, que diumenge 22 de gener hauria fet 100 anys.
Els republicans han penjat simbòlicament una rèplica de placa de carrer amb el nom d’Elvira Godàs en substitució de la placa oficial amb l’objectiu de reivindicar la pedagoga lleidatana i els mestres que, com ella, van haver d’exiliar-se durant la guerra civil i la dictadura franquista per difondre els valors republicans i de la nova escola.
El president del grup municipal ERC-Avancem, Carles Vega, ha denunciat ‘l’oblit injust d’Elvira Godàs, més sagnant i dolorós quan a Lleida encara hi ha carrers com Alcalde Areny, protagonista del franquisme més sanguinari i al qual la Paeria es nega a retirar-li el carrer.’
Vega també ha lamentat que el Govern del PSC va rebutjar al maig una proposta dels republicans en comissió per fer un homenatge a aquesta mestra, qui va representar un impuls del paper de la dona als anys 30. 
El president de la secció local d’ERC a Lleida, Josep Maria Romero, ha destacat la tasca pedagògica de Godàs i ‘el símbol que representa de totes les mestres que van haver de marxar pel franquisme’. Així, ha anunciat que aquest només és el primer homenatge d’un calendari d’actes que es faran en els propers mesos per donar a conèixer el llegat dels mestres exiliats.
Per últim, el portaveu de les JERC a Lleida, Roger Blàzquez, ha reclamat ‘valentia al govern de la Paeria per eliminar el feixisme dels carrers i més reconeixement a persones que van lluitar per un model de país més just i igualitari.’
A més de membres d’ERC i les JERC, també han donat suport a l’acte Frederic Cervera Godàs, fill d’Elvira Godàs; Rosa Peñafiel, néta del sindicalista i comunista Antonio Cantano i impulsora del manifest “Lleida lliure de franquisme”; la historiadora de la Universitat de Lleida Antonieta Jarné i l’arxivera Teresa Ibars, entre altres.

Filla dels impulsors del Liceu Escolar
Elvira Godàs va néixer a Lleida el 22 de gener de 1917 i era filla dels impulsors del Liceu Escolar, Victorina Vila i Frederic Godàs. Mestra durant la República, va haver de marxar a l'exili l'any 1939. Va refugiar-se a França i d’allà va marxar a Mèxic, on va exercir de mestra fins a l'any 1980, quan va poder tornar a Catalunya. Elvira Godàs va morir a Sant Adrià del Besòs el 12 de novembre de 2015.

Fotografia dels assistents a l'acte mostrant la placa que posteriorment s'ha col·locat. Fotografia dels assistents a l'acte mostrant la placa que posteriorment s'ha col·locat.