ACTUALITAT: OPINIONS

< Tornar enrere
11.12
2018
11D, dia de la misèria

Article d'opinió de l'Adrià Codina, militant de la Secció Local de Lleida de les Joventuts d'Esquerra Republicana, el jovent republicà de Lleida, en motiu de l'11 de desembre, un any després de l'espoli de les obres d'art sacre del Museu de Lleida per part del govern central en virtut de l'aplicació de l'article 155 de la carta magna espanyola

Tal dia com avui fa un any, l’Estat espanyol va aprofitar l’aplicació de l’article 155 i l’exili del govern de la Generalitat per poder entrar al Museu de Lleida violentament i amb nocturnitat per realitzar uns dels majors espolis que s’han produït mai.

44 obres d’art adquirides completament de forma legal van ser robades del museu. Lleida es va despertar amb un Museu ocupat per les forces d’ocupació espanyoles i amb el cos dels Mossos d’Esquadra que van ser còmplices de l’espoli que es produïa. El jovent ens vam mobilitzar pacíficament però de manera contundent i vam omplir els carrers per fer front a l’espoli que s’estava cometent; la resposta dels Mossos d’Esquadra va ser carregar contra manifestants que sols demanaven que el trasllat no es produís. Aquell dia semblava que a Lleida s’estigués filmant una pel·lícula de persecucions policials; tota la ciutat tallada sense deixar moure a la gent i amb una cinquantena de furgons policials per ser còmplices de l’espoli. Si alguna lliçó hem aprendre és que no podem malbaratar ni infravalorar cap eina que tenim per poder evitar que ens robin la nostra cultura.

Així doncs l’11D sempre serà recordat com el dia en que l’Estat feixista va assaltar el Museu de Lleida de forma encoberta pel govern central per tal de realitzar un dels majors espolis de la història de Catalunya. Misèria contra els culpables i els còmplices. Ni oblidem ni perdonem.

11D, dia de la misèria
  • Adrià Codina i Ferrer
  • Militant del Jovent Republicà Lleida
  • 15/11/2000 Lleida
  • t: @magadriaco
  • b: