ACTUALITAT: OPINIONS

< Tornar enrere
23.04
2018
Sant Jordi o Santa Jordina?

Article d'opinió de l'Anna Ruiz, militant de la Secció Local de Lleida de les Joventuts d'Esquerra Republicana, el jovent republicà de Lleida, en motiu del 23 d'abril, Diada de Sant Jordi

Temps era temps, en un poble anomenat Montblanc, tothom era molt feliç, vivien en gran harmonia fins que hi va arribar un drac ferotge que es menjava tot el què es trobava pel camí; animals, verdures, fruites... Però va arribar un dia, que ja no quedava res per oferir-li al drac. El rei va tenir una idea, cada dia oferiria una persona del poble per a que se la mengés. A l'atzar li va tocar a la princesa. El rei, tot desolat, no ho volia, es negava a perdre-la, però finalment va acceptar-ho. Ella, morta de por, va anar a l'esplanada on el drac hi passava cada dia. Llavors hi va aparèixer l'animal salvatge i just quan estava apunt de fer-li la primera queixalada, ella va clavar-li una llança al cor del drac i de la sang que va derramar-se va néixer un roser de roses vermelles. No, espera, no va ser ella la que el va matar, un cop més, ha d'aparèixer un cavaller per salvar a la princesa. Ja n'estem farts.

Avui és 23 d'abril, avui és Sant Jordi, dia en el qual es commemora una llegenda del tot masclista, una història més en la qual deixa entendre que les dones no valen per si mateixes, que necessiten a un home per a salvar-se. La veritable tradició de regalar una rosa a les dones, que moltes persones desconeixen, es pot confondre amb el dia dels enamorats que a Barcelona es celebrava al segle XV. I la tradició de regalar un llibre als homes, també es pot confondre amb el dia del llibre que coincideix amb la mort de William Shakespeare.

Tot i així, en ple segle XXI, es continua considerant a la dona com un símbol de bellesa, i a l'home un símbol de saviesa, per això, a les dones se'ls hi regala una rosa, i als homes un llibre. Tot i que aquesta festa és una de les més boniques de la nostra cultura, hem de poder veure-hi tots aquest punt masclista, que molta cops s'invisivilitza, perquè ja hi estem acostumats.

Trenquem d'una vegada per totes amb els estereotips que ens marca aquesta societat. Bona diada a totes.

Diada de Sant Jordi
  • Anna Ruiz i Viladegut
  • Militant del Jovent Republicà Lleida
  • 16/02/2003 Lleida
  • t: @annaruizzzzz
  • b: