ACTUALITAT: OPINIONS

< Tornar enrere
11.05
2020
Seguretat, passat o present

Article d'opinió de l'Oriol Olmo, portaveu de la Secció Local de Lleida de les Joventuts d'Esquerra Republicana, el jovent republicà de Lleida, reflexionant sobre l'estat de la seguretat ciutadana a Lleida des d'una òptica d'esquerres

Fa dies la premsa es feia ressò d’una sèrie de conductes racistes per part de la Guàrdia Urbana al Centre Històric. De fet, no és ni nou ni desconegut que la policia acumula crítiques per males praxis. A tot això hem d’afegir-hi el quasi ininterromput govern del PSC, on lluny de depurar responsabilitats, han callat i han protegit a ultrança sense fer-ne autocrítica. De fet, en són exemples la condecoració d’un caporal investigat, l’ús indegut per part de discoteques privades, comentaris injuriosos, excessiva masculinització, i un ús partidista del PSC.

Des de la política transformadora sempre ha costat proposar alternatives al paradigma conservador de la seguretat, que va lligat amb l’ordre públic. Les esquerres, sovint acomplexades, hem defugit d’aquests debats i cedint tot el relat a qüestions merament tècniques. La policia mai pot reprimir els problemes sinó que ha d’escoltar-les; ergo que adopti un rol proactiu i no tan reactiu. Cal que trenquem, doncs, amb aquesta perspectiva republicana i que la Paeria també sigui valenta a l’hora d’abordar el debat sobre la seguretat ciutadana.

I pels que em poden titllar d’utòpic sento decebre’ls, i és que són possibles cursos formatius antidiscriminatoris o una revisió de protocols policials. A més, Sabadell i Badalona -que a l’anterior legislatura van estar governats per aliances progressistes- van dissoldre els seus antiavalots. A Lleida, amb un immens deute, també ens hem de plantejar si realment creiem que la Unitat Polivalent Operativa obsoleta i ineficient pels reptes de la seguretat pública d’avui dia. La política transformadora ha vingut per quedar-se, i això només passarà si des d’administracions i partits som capaços de tenir debats valents i no ens quedem ancorats en un passat que sembla que vulgui ser futur. No els hi permetem, movem fitxa!

Seguretat, passat o present