< Tornar enrere

ACTUALITAT: NOTÍCIES

15.11
2022
Comunicat del Jovent Republicà de Barcelona sobre les declaracions del tinent d’alcalde de prevenció i seguretat, Albert Batlle

El Jovent Republicà de Barcelona considerem inacceptables les declaracions de Batlle i exigim la seva dimissió.

La millor seguretat és expulsar la incompetència i els discursos xenòfobs i estigmatitzadors!

Els darrers mesos hem vist com el discurs al voltant de la seguretat de la ciutat de Barcelona ha estat al centre del debat. Mentre les xifres no mostren un augment de la criminalitat, sinó que denoten un lleuger descens dels fets delictius a la ciutat, mitjans i opinió pública apunten a una percepció de Barcelona com una ciutat insegura. En aquest context, constatem amb preocupació l’augment dels discursos d’odi, i com la dreta i l’extrema dreta intenten aprofitar-se d’aquesta preocupació ciutadana per difondre’ls. 


El PSC, responsable de la seguretat de la ciutat, amb el lideratge del seu tinent d’alcalde Albert Batlle ha optat per sumar-se i replicar aquests discursos. Fa escassos dies Batlle afirmava a un dels matinals més vistos del país que a Barcelona s’hi està instal·lant “la cultura de la navalla”,  “que potser és importada de tradicions de les bandes d’altres països, les bandes llatines”. Unes declaracions racistes i estigmatitzadores, que no fan més que fer créixer l’odi, l’alarmisme, i la sensació d’inseguretat. Unes declaracions que considerem inacceptables, especialment tractant-se d’un dels responsables de la seguretat de la nostra ciutat. Unes declaracions contextualitzades pel mateix Batlle en els fets ocorreguts a les festes de la Mercè d’enguany. I com a joves, que gaudim cada cop de menys espais d’oci autogestionat a la ciutat, per una absoluta mercantilització d’aquest i la manca d’espais i oportunitats, amb tot el que això suposa, no podem restar impassibles davant d’aquestes afirmacions que situen també a les joves al centre del debat.  


Veiem amb preocupació com el govern de l’ajuntament de Barcelona, liderat pels Comuns, no proposa un cessament del tinent d’alcalde Batlle davant d’aquest discurs inacceptable. Discursos que no són nous, el 2019 ja assenyalàvem la xenofòbia i l’adultcentrisme de Batlle quan defensava el “retorn assistit”,  repatriació a la pràctica, de menors no acompanyats. Aquell mateix any també afirmava que “és inadmissible  que el primer que vegin els turistes quan arriben a Barcelona siguin els manters”, afirmacions acompanyades d’actuacions greus contra els manters de la ciutat. Recordem que els regidors i regidores estan sotmesos a un codi ètic que exigeix igualtat de tracte de totes les persones, codi que batlle ha incomplert en nombroses ocasions. Per tot això, el Jovent Republicà de Barcelona creiem que Albert Batlle hauria de dimitir de forma immediata o ser cessat, davant de la seva mala gestió, la seva mostrada incompetència i la promoció reiterada de discursos xenòfobs, i estigmatitzadors del jovent


El PSC ha decidit centrar el debat electoral en la qüestió de la seguretat, assimilant-se a la dreta i l’extrema dreta, per disputar-se alguns vots a les pròximes eleccions municipals. Jaume Collboni afirmava que “haurem de declarar la guerra als incívics”, unes declaracions lamentables per qui diu buscar una ciutat segura. Recordem al PSC, a Batlle i a Collboni que el principal ens competent en matèria de prevenció i seguretat ciutadana és precisament l'ajuntament. En tant que responsables, haurien de fer autocrítica i deixar de buscar altres culpables. 


El Jovent Republicà de Barcelona tenim clar que la clau de volta de la seguretat és combatre les desigualtats, garantir condicions materials i vides dignes a tots els ciutadans i ciutadanes, perquè no hi ha seguretat sense drets ni necessitats bàsiques cobertes. Sabem que la seguretat i l’ordre no són de la dreta. De fet, és la dreta i l’extrema dreta qui més inseguretat genera cada cop que governa. I, contra els seus discursos, ens trobaran sempre de cara.

Albert Batlle dimissió! Albert Batlle dimissió!