< Tornar enrere

ACTUALITAT: NOTÍCIES

03.09
2014
Diem NO a la massificació turística a Barcelona

La ciutat de Barcelona ha canviat considerablement en els últims anys, primer amb la bombolla immobiliària i posteriorment amb el boom del turisme. Les JERC creiem que la ciutat ha de ser pels veïns i no pels hotel i els apartament turístics. Per això, demanem al govern municipal que apliqui polítiques responsables i de respecte pels barcelonins.

Els fets ocorreguts a la Barceloneta on hem vist la proliferació d’apartament turístics no ha estat un fet aïllat sinó un episodi bastant habitual a Ciutat Vella i a l’Eixample. En aquest sentit voldríem responsabilitzar l’actual govern municipal de promoure un Pla d’Usos tou i ineficient que permet que es perllongui i es proliferin els hotels, apartaments turístics i l’ocupació de l’espai públic amb les terrasses dels bars.
Per aquest motiu, les JERC donem el nostre suport als veïns de la Barceloneta i demanem al govern municipal que prengui més mesures per evitar la proliferació d’hotels i d’apartaments turístics a tota la ciutat. 
 
Subscrivim aqui el comunicat que va presentar Esquerra Republicana i les paraules de l’alcaldable d’Esquerra a la ciutat de Barcelona:
 
“Alfred Bosch: 'El nostre lloc és al costat de les persones que viuen els 365 dies de l'any als nostres barris de Barcelona i no pas 1 o 2'
 
L’alcaldable a Barcelona per ERC, Alfred Bosch, ha afirmat que ‘la ciutat és per als que hi vivim. Com a veí de Ciutat Vella (Bcn), crec que hem d'acabar amb els pisos turístics’. Des del casal d’ERC a Ciutat Vella volem manifestar el nostre suport a les entitats convocants de les protestes d’aquests dies a la Barceloneta per la pressió turística que pateix aquest barri i altres a Ciutat Vella. ERC ja es va posicionar en contra de la modificació del Pla d’Usos de Ciutat Vella tant al plenari del districte com al plenari de l’Ajuntament conjuntament amb altres entitats veïnals doncs enteníem que era una porta a més pressió turística a Ciutat Vella.Per ERC, la massificació turística i especialment aquesta mena de turisme provoquen quatre mals als barris de Barcelona i a la ciutat.

La massificació turística als nostres carrers i barris provoca molèsties i no està gens clar el guany econòmic que ens aporta. A més, aquests pisos turístics il·legals no compleixen amb cap norma fiscal, en conseqüència, el guany que tenen no repercuteixen en la societat i fins i tot moltes de les companyies que controlen la majoria de pisos turístics operen en paradisos fiscals.

 Per altra banda, ha afegit Bosch, el guany dels propietaris dels pisos, fa que no posin aquests pisos en el mercat de lloguer, disminuint l’oferta d’habitatge a la nostra ciutat i en conseqüència evitant la rebaixa de preus de lloguer.Finalment, per ERC, aquest tipus de “negoci” suposa força ingressos i poques despeses pels propietaris, fet que està provocant que operadors financers, especialment arran de la modificació de la Marina del Port Vell aprovada pel govern de CiU amb el suport del PPC, vulguin invertir en la Barceloneta fent fora el comerç i al veïnat de tota la vida, donant-se casos de moobing tal com vam avisar en el plenari en que es tractava la modificació del Pla d’usos. ”Per ERC, és prioritari que es prenguin mesures com crear una taula on estiguin representades les entitats veïnals del districte, les associacions d’apartaments turístics i hoteleres, els partits polítics, i el govern del districte per tal de coordinar la denuncia dels pisos turístics il·legals; augmentar, tal com venim reclamant històricament en cada PAD, el nombre d’inspectors i la dotació tant de personal jurídic com de mitjans al Districte de Ciutat Vella per tal que el temps que passa des que es denuncia un pis fins que se’l sanciona no sigui tant llarg; i el compromís de tots els partits polítics en que en properes modificacions del Pla d’usos, no es veurà ampliat el termini de 6 anys, 5 ja, per tal que s’agrupin les llicències de pisos turístics legals en blocs sencers.

Bosch ha afegit que ‘no serà ERC qui negui els guanys que aporta el turisme a la ciutat de Barcelona, però no reconeixem la massificació turística com un valor i molt menys aquesta mena de turisme que ocasiona molèsties al veïnat i transforma el petit comerç’. ‘Tenim molt clar, que el nostre lloc és al costat de les persones que viuen els 365 dies de l’any als nostres barris i no pas 1 o 2’. 

Per a informació més detallada: Alfred Bosch: "La ciutat és per als que hi vivim. Com a veí de Ciutat Vella crec que hem d'acabar amb els pisos turístics".

Manifestació 30/08/2014 contra el turisme desbordat a Ciutat Vella Manifestació 30/08/2014 contra el turisme desbordat a Ciutat Vella